Ny rapport: 2018 blir ett riktigt superår för elbilarna

Breakit - Ny rapport: 2018 blir ett riktigt superår för elbilarna

Arkivbild. Foto: Thomas Johansson/TT

Jonas de Lange

Reporter

Nyregistreringar i kategorin “supermiljöbilar” väntas öka med 77 procent i år.

Bilbranschen står just nu mitt i en gigantisk förändring. Det handlar inte bara om att bilarna snart ska börja köra sig själva, utan även att förbränningsmotorer i allt snabbare takt byts ut mot batterier.

Sverige ligger långt fram i utvecklingen och enligt en rapport från Bil Sweden, Sveriges branschorganisation för biltillverkare och importörer, ligger vi trea på topplistan. Endast Norge och Island har en större andel elbilar än Sverige.

Över 19.000 så kallade “supermiljöbilar” – det vill säga fordon som släpper ut mindre än 50 gram koldioxid per kilometer – registrerades i landet förra året. Där innefattas framförallt helelektriska bilar men även laddhybrider. Det är en ökning med 48 procent jämfört med 2016.

Nu spår Bil Sweden att den positiva utvecklingen eskalerar ytterligare 2018. Organisationen räknar med en uppgång på hela 77 procent till 34.000 nyregistrerade supermiljöbilar.

“När allt fler elbilar och laddhybrider kommer ut på marknaden och ersätter äldre bilar med sämre miljöprestanda så innebär det lägre utsläpp av både koldioxid och andra utsläpp från den svenska bilflottan”, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden, i ett pressmeddelande.

Redan innan årsskiftet kunde Breakit berätta om att Elon Musks Tesla håller på köras ifrån av sina konkurrenter inom elbilssegmentet.

Läs fler artiklar
LÄS MER