Explosion av nya säkerhetsappar i Sverige – trots ökad trygghet

AlloneZeifie

Michaela Holtz, medgrundare av Zeifie Pressbild: Zeifie/Björn Mattisson

Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Svenskar känner sig generellt sett allt tryggare. Men det skiljer fortfarande stort mellan män och kvinnor. Därför släpps nu två appar som ska få folk att känna sig tryggare på gatorna.

Enligt Brottsförebyggande rådets (BRÅ) trygghetsundersökning från förra året känner både män och kvinnor känner sig tryggare ute än de gjorde för bara några år sedan. Trots det släpps det säkerhetsappar som aldrig förr. Breakit har tidigare berättat om appen Not Alone som skapades av fem tjejer som ett UF-projekt. Nu kommer flera liknande, svenska appar som alla satsar på en internationell marknad.

Zeifie gör det möjligt att skicka ett larmmeddelande till människor som du känner eller människor som befinner sig i närheten av dig och som laddat ner appen. Genom en social graf kopplad till Facebook väljer appen ut vilka som ska larmas till platsen.

“Vi vill ju inte skapa en mobb med 200 människor som springer mot samma ställe”, säger Michaela Holtz, medgrundare till företaget Refreeze AB som står bakom appen.

Istället väljer appen ut vänner eller vänners vänner som finns i närheten. Personer som ingår i frivilligorganisationer som är ute och patrullerar för att göra stan tryggare larmas direkt.

“Grundidén är ganska enkel. Alla som har behov av ökad trygghet ska kunna leva livet fullt ut utan att hållas tillbaka av rädsla”, säger Michaela Holtz.

Hon berättar att idén till appen kom när hon började med självförsvar och hörde kvinnor prata om att de borde skaffa överfallslarm, men aldrig riktigt kom sig för.

“Det finns flera problem med vanliga larm, det mest uppenbara är att du måste hålla det i handen. Det är som störst risk att bli överfallen när du inte  förväntar dig det och det är inte som att du kan säga ‘ursäkta mig, kan du vänta medan jag larmar?’”, säger Michaela Holtz.

En annan aspekt är att överfallslarm främst säljs i teknikbutiker som till stor del har manliga kunder.

“Det är symptomatiskt för teknikvärlden i dag. Det är prylar som är framtagna av män, för män. Här har vi kvinnor en jättemöjlighet att gå in och skapa produkter som passar oss”, säger Michaela Holtz.

Hon berättar att hon har jobbat med appen i fyra år. Under den tiden säger hon att hon överraskats av hur frustrerade män blir av att inte kunna röra sig ute på kvällen utan att ofrivilligt skrämma de kvinnor möter bara genom att vara där.

“Det här gör det möjligt för alla att känna sig säkrare och hjälpa till att göra samhället tryggare”, säger Michaela Holtz.

För det är inte bara kvinnor som känner sig otrygga, även om de är den grupp som oroar sig mest enligt BRÅ. Även personer som är äldre, har funktionsnedsättningar eller tillhör en utsatt grupp känner otrygghet.

Anders Paulson bodde i Brasilien med sin dotter när han började känna sig orolig, både för egen del och för hennes när de var ute. Tillbaka i Sverige började han skissa på en app som också skickar ut larmmeddelanden till de som finns i närheten eller till de som användaren har lagt in. En tredje funktion gör det möjligt att följa en person genom gps på telefonen, något som Anders Paulson tror att föräldrar med barn som går till och från skolan eller till fritidsaktiviteter kommer att uppskatta.

“Samhället i dag är otryggt. Nu finns teknologin för att släppa en sån här app. Det var svårt att göra för några år sedan”, säger Anders Paulson, medgrundare av appen Allone.

Appen larmar alla som är i användarens närhet, de får en profil på den som larmat. Där finns namn och bild och om personen som larmar har epilepsi eller diabetes.

Både Allone och Zeifie är gratisappar. Intäkterna till Allone kommer istället att komma genom att använda teknologin bakom Allone till bland annat en företagsapp som bolaget ska kunna ta betalt för. Zeifie har liknande planer på en B2B-lösning. Än så länge finansieras Zeifie av de över 500.000 kronor bolaget fått in genom crowdfunding. Målet på 55.000 euro nåddes på bara några timmar.

"Det finns verkligen ett behov av det här. Vi har varit igång i en månad och har fått otroligt bra respons. Det gör inget att det finns flera aktörer, det finns plats för dem med", säger Michaela Holtz.

Läs mer