Sök

Allra-avslöjande sätter deras Småspararguiden på kartan

Småspararguiden

Ida Hällkvist, Patrick Siegbahn och Andreas Runnemo.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Den digitala spartjänsten blev en riksnyhet på torsdagsmorgonen.

Under torsdagsmorgonen uppmärksammade Sveriges Radios Ekot en granskning av Fondbolaget Allra. Granskningen avslöjade att 138 miljoner kronor försvunnit av Allra-spararnas pengar.

Det var dock inget traditionellt nyhetsbolag som stod bakom scoopet utan det var istället den digitala spartjänsten Småspararguiden med grundaren Patrick Siegbahn i spetsen som gjort granskningen.  

"Vi är jättestolta över att det jobb vi gör uppmärksammas. Vi genomför granskningar för att ge spararna underlag för att fatta rätt beslut", berättar Patrick Siegbahn.

Allra-granskningen är en del av en längre granskning och Småspararguiden har även tidigare uppmärksammats för sina journalistiska grävjobb.

Spartjänsten grundades i frustration av Patrick Siegbahn och Andreas Runnemo. De arbetade båda inom finansbranschen och såg stora skillnader i rådgivningen, exempelvis de råd experter gav till sina vänner jämfört med exempelvis fristående försäkringsförmedlare. Som exempel pekar de på personer som kan gynnas av att sälja in dyrare produkter. 

”Det här ledde till att vi ville dela med oss av sanningen till vanligt folk och vi skapade en digital och oberoende tjänst”, säger Patrick Siegbahn.

Småspararguiden erbjuder en rad gratistjänster där småsparare kan få hjälp med sitt sparande. Dessutom tar man betalt för utbildning och vägledning och erbjuder även konsulthjälp. Eftersom tjänsterna är oberoende samarbetar företaget inte med olika typer av finansiella bolag och erbjuder heller inga egna fonder eller försäkringar.

Granskningarna, som publiceras på sajtens blogg, bidrar både till marknadsföring och byggandet av varumärket.

"Det handlar inte alltid om att det är brottsligt, utan även bara dyrt och dåligt, där lyfter vi fram vad det är man betalar i slutändan för olika sparprodukter”, säger Patrick Siegbahn.

I dag arbetar sex personer med Småspararguiden parallellt med sina vanliga jobb. Sedan starten 2015 har runt 175 000 personer klickat in på sajten och runt 30 000 använt sig av de digitala tjänsterna.

Grundaren berättar dock att tjänsten kämpar i uppförsbacke.

”Bolaget har inte kunna stå på egna ben. Det är svårt att väcka intresse för den här typen av tjänster”, berättar Patrick Siegbahn.

Oberoendet gör även att Småspararguiden inte samarbetar med partners och det har hittills inte varit aktuellt att ta in externt kapital. Under förra året omsatte bolaget runt 160.000 kronor och landar på runt 250.000 kronor i år. 

"Det här är ett intressant ämne, men det krävs betydligt mer för att vi ska kunna leva på det. Vi får se vad som händer, intresset kanske börjar vakna, man ska aldrig säga aldrig", säger Patrick Siegbahn.

Han berättar att en stor del av granskningarna grundar sig i tips från Småspararguidens användare.

"Det är klart att vi vill vara trovärdiga och vi kommer att köra på med vårt granskningsjobb", säger Patrick Siegbahn.

Granskningen kan läsas i sin helhet här. 

Läs mer