Nya uppgifter: Stenbecks Blocket-kopia värd över 8 miljarder

Kinnevik Blocket
Nya uppgifter: Stenbecks Blocket-kopia värd över 8 miljarder

FOTO: Lars Pehrson SvD/TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Kinneviks investering i den indiska Blocket-kopian Quikr rusar i värde - plus 150 procent på knappt ett år, uppger källor på tisdagsnatten.

Det är Times of Indias tech-redaktion som avslöjar att marknadsplatsen Quikr med över 30 miljoner unika besökare i månaden fått in nytt riskkapital.

Quikr värderas till motsvarande 8,5 miljarder kronor i transaktionen där bland annat svenska Kinnevik deltar. För Kinnevik och dess storägare, tillika styrelseordförande, Cristina Stenbeck betyder det en på pappret imponerande värdetillväxt. Kinnevik kom in som ägare i Quikr förra året och i september gjordes en finansieringsrunda där hela bolaget värderades till cirka 3,4 miljarder kronor.

På bara några månader har alltså värdet ökat med över 150 procent eller drygt 5 miljarder kronor. I Kinneviks bokslutskommuniké som publicerades i början av februari uppgavs att man hade en ägarandel på 16 procent i Quikr. Då värderades Kinneviks andel i Quikr till 425 Mkr. Baserat på nattens uppgifterna i Times of India skulle Kinneviks aktier i Quikr vara värda 1360 Mkr.

Det förutsätter dock att Kinnevik försvarat sin ägarandel i den senaste nyemissionen som uppges ligga på totalt 1275 Mkr eller för Kinneviks del drygt 200 Mkr.

I samband med finansieringsrundan kommer det Hong Kong-baserade riskkapitalbolaget Steadview Capital in som ny ägare. Sedan tidigare finns också den amerikanska e-handelssajten Ebay och New York-fonden Tiger Global.

Läs fler artiklar
LÄS MER