Sök

Tove Andersson vill krossa herrklubben kring bitcoin – startar Kryptogäris

Bitcoin

Tove Andersson står bakom Kryptogäris. Foto: Privat/Istockphotos.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Tove Andersson tröttnade på att det bildats en "herrklubb" kring kryptovalutor – och tar nu saken i egna händer.
"Håll undan kryptosnubbar!" skriver hon i den nystartade gruppen ”Kryptogäris".

Tove Andersson satt på en middag när samtalet gled in på det just nu stekheta ämnet kryptovalutor. Något som passade bra eftersom hon har ett stort intresse för ämnet och själv investerar.

Men det var något som skavde i samtalet.

”Jag kände att jag inte blev tagen på allvar. Det blev tydligt att jag inte var välkommen in i herrklubben kryptovalutor trots att jag kunde överlägset mest om ämnet”, berättar Tove Andersson, som till vardags arbetar på reklambyrån Nord DDB.

Hon har noterat att många kvinnor är intresserade av ämnet, men konstaterar att det finns en tröskel. Forbes uppger bland annat att färre än 7 procent av dem som investerat i kryptovalutor är kvinnor.  

Under onsdagen startade Tove Andersson därför Facebookgruppen ”Kryptogäris”, som riktar sig till kvinnor och icke-binära personer – det vill säga människor som inte definierar sig som enskilt man eller enskilt kvinna. Gäris är slang för tjej.  

Målsättningen är att gruppen ska bli en plats där personer kan diskutera och lära sig mer om kryptovalutor.

Tove Andersson poängterar samtidigt att hon inte villl uppmuntra till investeringar och pekar på att risken är hög med kryptovalutorna – det är upp till var och en att lära och sedan ta beslut.

Samtidigt pekar hon på problematiken i att kvinnor historisk sett tjänat mindre och även tenderat att ta mindre risker i sitt sparande. Tove Andersson ser problem kopplat till att främst män investerat i kryptovalutorna.

”Hittills har det varit det eftersom det givit väldigt hög avkastning, pengar är makt som bekant. Jag vill gärna ha en jämställd fördelad makt”, säger hon.

Så män är portade?

”Ja, det finns så många forum där män kan vara med och diskutera ändå. Jag tror att många kan känna sig mer bekväma i en grupp med bara kvinnor och icke-binära”, säger Tove Andersson.

Det är inte bara på middagen hon reagerat på tonfallet kopplat till kryptovalutor. Tove Andersson beskriver tonen i många forum som elitistisk.

”Kryptovalutor börjar bli ett sådant ämne som vissa män kan använda för att exkludera, lite som sport, teknik och IT varit. Det är väl därför krypto blivit så mansdominerat”, säger hon.

I dagsläget har runt 70 personer anslutit sig till Kryptogäris under den första dagen.

I gruppens beskrivning står det att läsa; 

"Jag känner att det formats något av en herrklubb kring kryptovalutor där vi kvinnor och ickebinära inte alltid bjuds in till diskussionen. Och så kan vi ju inte ha det. Håll undan kryptosnubbar!" 

Förhoppningen är att gruppen ska växa och även leda till fysiska möten och diskussioner i framtiden.

”Det här är ett av alla forum, och det blir förhoppningsvis ett forum med en snällare ton. Jag vill uppmuntra kvinnor att sätta sig in i det här”, säger Tove Andersson. 

Bitcoin-kursen har fullkomligen exploderat de senaste månaderna. I slutet av september kostade en bitcoin drygt 3.600 dollar. I skrivande stund 16.500 dollar.

Läs mer