Det här läser svenska techprofiler i jul

Breakit - Det här läser svenska techprofiler i jul

Tuva Palm, Pär-Jörgen Pärson, Maryam Ghahremani och Sanna Westman. Foto: Alexander Donka och Sara Lindmark samt press.

Jonas de Lange

Reporter

Israeliska Yuval Noah Hararis bok Sapiens är fortfarande glödhet bland techprofilerna.

För många är julen en bokens högtid. Därför har vi frågat några av spelarna i Sveriges techelit "Vilken bok ska du läsa i jul?". I år, som förra året, slår Yuval Noah Harari högt.

Sanna Westman, investeringsansvarig på Creandum:

“Förhoppningsvis flera. Jag brukar börja resor med ett besök på Pocketshop på Arlanda, lite av bokroulette då jag köper det som verkar lockande för stunden. Önskar jag hade nån creddig managementlitteratur på listan, men faktum är att jag oftast föredrar skönlitteratur. Jag kommer till exempel garanterat läsa ‘Vi mot er’ av Fredrik Backman, då jag tyckte väldigt mycket om ‘Björnstad’.”

Paulina Modlitba Söderlund, startupprofil & konsult inom digital strategi:

“Två böcker - båda utgivna av det vetenskapsbaserade bokförlaget Volante: Jonathan Taplins ‘De ansvarslösa: Hur Google, Facebook och Amazon kapade nätet och tog kontroll över våra liv’ och Emma Frans ‘Larmrapporten - att skilja vetenskap från trams’. Båda böckerna berör ämnen som är högaktuella och som jag i någon form vill lyfta fram i programmet på Gather – konferensen jag kurerar innehållet till – nästa år. Jag skulle egentligen vilja hinna med en bra bok om AI och etik också. Tar tacksamt emot tips!”

Mikael Pawlo, grundare av Mr. Green och Red Flag

Inte Ayn Rand. Pappan och Havet av Tove Jansson. I ensamhet. Kanske någon Maigret (med någon menar jag några). Givetvis lite Arsène Lupin. Sedan tror jag det är dags att läsa om Hayek, men ser det mest som en ambition. Det är nog hög risk att det blir en Maigret till istället.”

Sïmon Saneback, partner på riskkapitalbolaget Wellstreet:

“Ingen. Jag är bortrest med familjen över jul och planerar att spendera tid med dem. Dock vill jag vid tillfälle fördjupa min tekniska förståelse av blockchain-teknologin.”

Maryam Ghahremani, Sverigechef på poddplattformen Acast:

“Jag läser ‘Självbetraktelser’ av Marcus Aurelius som jag har fått av min kollega Hatem i julklapp. Vi har en del Aurelius-anhängare på Acast globalt och jag ser fram emot att joina dem i diskussioner om stoicism och självdisciplin.”

Zakaria Hersi, grundare av Orten.io

“Sapiens av Yuval Noah Harari och We Should All be Feminist av Chimamanda Ngozi Adichie.”

Pär-Jörgen Pärson, partner på riskkapitalbolaget Northzone:

“‘Sapiens - A Brief History of Humankind’ av Yuval Noah Harari samt prisbelönta deckaren ‘Husdjuret’ av Camilla Grebe.”

Tuva Palm, produktchef på Nordnet:

“Jag läser klart ‘Homo Deus’, fortsättningen på ‘Sapiens’ av Yuval Nora Harari, och delar mina filosofiska och existentiella tankar kring denna med min inte alltid helt intresserade omgivning. Det här borde vara obligatorisk läsning för samtliga, böckerna ger inte bara en insikt i vart vi kommer ifrån, utan en hyffsat objektiv bild av världen idag samt en insiktsfull profetia om vart vi kan tänkas vara på väg.”

Gustaf Hagman, vd på Leo Vegas

"Jag har en bok som ligger på nattduksbordet som heter "Digital Marketing Strategies". Den bläddrar jag lite fram och tillbaka i. Det kanske inte är någon bok för fritiden, men jag gillar sånt."

Läs fler artiklar
LÄS MER