Här ska du vara om du bygger en startup – Stockholm petas

Analys

Foto: Claudio Bresciani / TT

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Stockholm finns inte med på ny lista över de bästa startup-ekosystemen i världen.

Det pratas ofta om att Stockholm är en av världens bästa städer att bygga ett techbolag i. Men den nya rapporten ”Global Startup Ecosystem Ranking” från analysbolaget Compass håller inte med – alls.

Enligt rankingen, som senast publicerades 2012, toppar Silicon Valley föga förvånande listan. Därefter kommer New York och Los Angeles.

New York är även det startup-ekosystem som i dagsläget är på starkast framfart. Sett till rankingen hoppade bolaget från en femteplats 2012 till en silvermedalj i år. 

Storslam för USA, med andra ord.

Sett utifrån ett europeiskt perspektiv, där Stockholm borde kunna vara med och konkurrera, får huvudstaden se sig slagen av städer som London (6:e plats), Berlin (9:e plats), Paris, (11:e plats) och Amsterdam (19:e plats)

Undersökningen är genomförd utifrån parametrar som prestation, finansiering, talang, geografisk räckvidd och startup-erfarenhet. Utifrån detta har ett index och en ranking sammanställts.

Förutom topplistan slår analysen även fast att 37 procent av alla kapitalresningar på topp 20-listan har minst en investerare som kommer från ett annat ekosystem. I Nordamerika är den siffran något högre, 41 procent. 

Antalet så kallade exits, där bolag antingen kliver in på börsen eller säljer en majoritet av sitt bolag till en extern part, har också ökat kraftigt sedan förra analysen. Sett till de 20 ekosystemen i topp så har antalet exits stigit med 78 procent per år sedan 2012. 

Rapporten inkluderar inte länder som Kina, Taiwan, Japan och Sydkorea, på grund av språkbarriärer vid sammanställningen.

Se hela listan nedan:

Läs mer