Svart på vitt – Izettles nya drömvärdering: 7,5 miljarder kronor

Breakit -  Svart på vitt – Izettles nya drömvärdering: 7,5 miljarder kronor

Jacob de Geer äger själv knappt 7 procent av Izettle. Foto: Press och Alexander Donka.

Erik Wisterberg

Reporter

Fjärde AP-fonden tar lejonparten av jätteinvesteringen i Izettle.
Här är upplägget bakom den nya drömvärderingen.

I förra veckan, på luciadagen, bekräftade Izettle att bolaget stängt ännu en jätteinvestering. Bolaget uppgav att man tog in 40 miljoner euro, motsvarande 395 miljoner kronor, för att accelerera tillväxten och innovationstakten.

Till vilka villkor ville man dock inte avslöja.

"Vi kommenterar inte värderingen", sade Malena Heed, kommunikationschef på Izettle.

Dokument som nu har lämnats till Bolagsverket visar dock att Izettle värderas till 7,5 miljarder kronor (före investerat kapital) i transaktionen. Men vad betyder den siffran, egentligen?

En viktig faktor är att investerarna får preferensaktier av serie E. Sedan tidigare finns preferensaktier av serie A-D. Dessa aktier ger förtur till framtida vinstutdelningar. Aktieägare av preferensaktierna får också tillbaka sina pengar först om Izettle skulle säljas. Först ersätts innehavare av serie E, sedan D och så vidare.

Att de nya aktieägarna hamnar först i kön kan naturligtvis påverka värderingen. Det innebär att investerarna med Fjärde AP-fonden kliver in till en relativt låg risk – så länge inte Izettle säljs för mindre än 400 miljoner kronor får de tillbaka sin investering. 

Samtidigt gör den höga värderingen att en framtida förtjänst också blir begränsad. Genom att pumpa upp värderingen slipper Izettles tidigare aktieägare att bli utspädda för mycket.

Sammantaget innebär den höga värderingen att Jacob de Geers Izettle höjer insatsen rejält inför nästa år – då bolaget siktar på en eventuell börsnotering. Enligt Breakits uppgifter planerar Izettle att notera sig till en värdering på 10 miljarder kronor.

En börsnotering skulle innebära att fördelarna som innehavarna av preferensaktier har i dag försvinner.

”För det fall en börsintroduktion äger rum ska följande gälla. Alla preferensaktier av Serie A, Serie B, Serie D eller Serie E ska automatiskt konverteras till stamaktier”, skriver Izettle i dokumentet som lämnats till bolagsverket.

Enligt Izettles färska förteckning över aktieägare äger Jacob de Geer personligen knappa 7 procent av bolaget, efter nyemissionen. Om värderingen på 10 miljarder kronor nås blir den posten värd 700 miljoner kronor.

Izettle är främst känt för sin mobila kortläsare, som gjort att många mindre aktörer har börjat kunna ta betalt med kort. De senaste åren har erbjudandet dock breddats, med tjänster som småföretagslånet Izettle Advance. 

2016 omsatte bolaget 643 miljoner kronor, vilket är en ökning med 60 procent jämfört med föregående år. Samtidigt minskade förlusten till 228 miljoner kronor.

Breakit har frågat hur siffrorna för 2017 ser ut, men det har Izettles kommunikationschef Malena Heed avböjt att kommentera. 

Hela listan: De kliver in med 395 miljoner kronor i Izettle

Fjärde AP-fonden: 196,1 miljoner kronor

Dawn: 109,3 miljoner kronor

Mojo Digital One 31,5 miljoner kronor

GF III: 29,8 miljoner kronor

SEB: 24,3 miljoner kronor

R Invest: 5,0 miljoner kronor

Cagson: 3,0 miljoner kronor

Läs fler artiklar
LÄS MER