Internet förändras efter att lagen om nätneutralitet rivs upp

Internet förändras efter att lagen om nätneutralitet rivs upp

FCC:s ordförande, Ajit Pai. Foto: TT/AP.

Sara Lindmark

Reporter

Den amerikanska radio- och telestyrelsen, FCC, som styr nätneutraliteten river upp reglerna.

I dag blev det klart att lagen som garanterar nätneutraliteten i USA upphävs. Enligt bedömare blir konsekvensen ett stopp för det fria internet som vi känner det i dag.

Under Barack Obama-administrationen etablerades en lång rad regler av den amerikanska radio- och telestyrelsen, FCC, för att se till att de stora internetleverantörerna inte skulle kunna tumma på nätneutraliteten. Av de fem medlemmarna i FCC:s styrelse röstade tre för att återkalla lagen. De tre som röstade för ett återkallande var alla republikaner.

"Vi hjälper konsumenter och bidrar till konkurrens", sa FCC:s ordförande Ajit Pai, innan omröstningen.

Nätneutralitet handlar i grund och botten om att tillgången till internet ska vara samma för alla som vill sända trafik. Utan neutralitetsprincipen hade exempelvis storbolag som Netflix och Facebook kunnat köpa sig före andra i kön, så att deras sajter laddas snabbare än konkurrenternas.

Ämnet har varit föremål för en het debatt både i Sverige och internationellt. Breakits krönikör Emanuel Karlsten har i en rad artiklar kritiserat Telia för telekombolagets beslut att låta användarna surfa gratis på vissa populära sociala plattformar.

Missa inte hans krönika om vad ett slopande av lagen kan innebära. 

Läs fler artiklar
LÄS MER