Sök

Emanuel Karlsten: "Nu avgörs det – och allt pekar på ett slut för nätneutraliteten"

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

Krönikör

Det har varit nära flera gånger, men internets öde i USA har tidigare alltid räddats på mållinjen.
Nu ser det mörkare ut. Och det kan få djupa konsekvenser.
Idag avgörs nätneutralitetens framtid.

Nätneutralitet är både viktigt och grundläggande. Det handlar om att den som tillhandahåller internet inte ska få sätta villkor för hur du använder internet. Du ska givetvis betala för din användning, men en operatör ska inte kunna värdera olika internettjänster annorlunda.

Jämför det med ett vattenbolag. Du betalar givetvis för allt vatten du använder, men vattenbolaget har ingen makt att bestämma över flödet i olika kranar i huset. Det är ju du själv som bestämmer när och hur du ska använda vattnet.

Men tänk istället att vattenbolaget hade bestämt att duschkranens stråle bara ska gå på halv effekt. Vill du ha den på full effekt får du betala en hundralapp extra om året. En stor tillverkare av duschkranar inser då att de skulle kunna sälja betydligt fler av sina kranar, om de gjorde avtal med vattenbolagen, betalade en större engångssumma, och sedan kunde säga till sina kunder: Om du använder vår duschkran så kommer du alltid få duscha med så stark duschstråle du vill!

Självklart kommer de flesta då att välja detta kran-märke.

Exakt detta vill den amerikanska myndigheten Federal communications commission (FCC) öppna för. Telebolag ska själva få utveckla sina affärsmodeller och ta betalt för internet på det sätt de vill. Detta kan få effekten att de som inte betalar, kan uppleva ett långsammare Netflix, eller att vissa sajter blir trögare. Det i sin tur tvinga användare att antingen betala mer för sin internetuppkoppling, men ännu troligare är att sajterna och tjänsterna själva kommer att betala till teleoperatören.

Det skapar i sig ett digitalt klassamhälle, där bara de med stora plånböcker kan nå ut till användare på ett likvärdigt sätt. Vill Netflix nå sina användare med högupplöst teve som inte står och tuggar, så får de betala. Men det behöver inte ens handla om att man har en tungladdad tjänst, det kan också handla om att internetoperatörern bara bestämmer att alla sajter som inte betalar en standardavgift får tröga sajter.

Alltså till och med de mest snabbladdade hemsidor kan behöva betala till operatören - annars kommer trafiken dit lågprioriteras och bli långsam.

Det här är alltså inte nödvändigtvis ett problem för internets största och rikaste tjänster, utan allra mest för de nya. Hur ska ett nytt Netflix och Facebook kunna startas om det kommer att krävas stora plånböcker för att ens nå sin publik på ett likvärdigt sätt?

Det internet som i 20 år har varit ett nybyggarland, där finniga tonåringar kunnat sitta och skapa tjänster i sina källare, och kunnat nå sin publik via nätet, kommer med en sådan här lagändring inte ha en chans. Internet går från att vara möjligheternas land, till att bli mer likt hur företag behöver startas utanför nätet: Med stora budgetar, lanseringsplaner och tunga investerare.

Det belönar ett gammal system, med gammal makt och gör internet mer kontrollerbart för de med mycket pengar.

Idag ska den här frågan avgöras i USA, och de regler som har skyddat nätneutraliteten riskerar att försvinna. Ingenting pekar faktiskt på något annat än ett slut för nätneutraliteten i USA.

Det här kommer inte att påverka Sverige i det korta perspektivet. Här finns andra lagar och andra regler, även på EU-nivå. Men det är självklart så att vad världens största ekonomi gör har påverkan. Inte minst för att internetoperatörer även här i Sverige har samma behov av att tjäna nya pengar. Under de senaste åren har framför allt Telia försökt på många olika sätt att förstöra nätneutraliteten genom olika bakvägar.

Här kommer en attack rakt framifrån. Det är klart att det kommer att påverka.

Efter klockan 16.00 svensk tid vet vi.

 

Läs mer