Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Pizzabagaren i Jokkmokk fick rätt – nu kan kodarna få stanna

Artikel bild
Danyar Mohammed. Foto: Centrum för rättvisa

En dom från Migrationsöverdomstolen i dag kan göra att det blir stopp för utvisningar av högutbildade kodare från Sverige.
Och ändringen gäller från och med nu, kan Breakit berätta.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Den här artikeln publicerades den 13 december 2017 men vi ompublicerar den i och med att frågan fortfarande är aktuell. Idag, exakt ett år senare, skriver vi om Farzad Ban som har startat en framgångsrik designbyrå men som måste lämna landet i helgen. 

***

Vi har i flera omgångar skrivit om att techbranschen i Sverige drabbats hårt av utvisningar av kodare. Bland de mest uppmärksammade fallen handlade om Tayyab Shabab som som kastades ut ur Sverige efter att en av hans tidigare arbetsgivare betalat in för lite i tjänstepension. 

Men en vägledande dom som föll i Migrationsöverdomstolen i dag kan sätta stopp för framtida utvisningar av kodare på grund av små missar från exempelvis tidigare arbetsgivare.

Dagens dom gäller pizzabagaren Danyar Mohammed i Jokkmokk, som Migrationsverket hade beslutat skulle utvisas eftersom arbetsgivaren betalat honom 460 kronor för lite i lön. I domen slår domstolen nu fast att Migrationsverket måste göra en helhetsbedömning av varje fall, och att små misstag inte får vara det som ligger till grund för ett utvisningsbeslut.

Enligt Fredrik Bergman, på ideella Centrum för rättvisa, är det här ett stort genombrott för techbranschen.

"Hade man överfört det här till Tayyabs fall hade det med största sannolikhet betytt att han hade fått stanna i Sverige" säger Fredrik Bergman, som har drivit Danyar Mohammeds fall.

"Migrationsverket har tidigare sagt att minsta misstag ska leda till att man blir utvisad, det ändras nu. Det är bra både för den enskilde arbetstagaren och för Sverige, som är beroende av utländsk arbetskraft"

På politisk nivå har utvisningarna av kodare försökt stoppas. Regeringen har dock endast fått igenom en mindre ändring – upphållstillstånd kan förnyas om företaget själv har hittat och åtgärdat felen innan Migrationsverket. Den ändringen väntas träda i kraft senast till sommaren.

Alliansens mer långtgående förslag föll i höstas, efter att lagrådet sågat förslaget.

Läs mer