Jobs for Change! – julgåvan som räcker långt

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Funderar du på att beställa delikatesskorgar till dina anställda i jul? Tänk på att det finns julgåvor som verkligen gör skillnad. Hand in Hand har utvecklat andelsprojektet Jobs for Change! som ska förändra livet för 12 000 personer i Kajiado County i Kenya.

Den svenskgrundade organisationen Hand in Hand bekämpar fattigdom på ett effektivt sätt genom hjälp till självhjälp. Med utbildning och träning, ibland i kombination med mikrolån, kan de fattiga byarnas kvinnor starta sina egna företag inom exempelvis jordbruk, djuruppfödning eller sömnad.  

Genom att samordna insatserna i andelsprojekt kan Hand in Hand arbeta målinriktat och långsiktigt, och under två år framöver satsar man på att lyfta människor i den kenyanska regionen Kajiado ur fattigdom. Området är drabbat av sjukdomar, torka och arbetslöshet, och många barn får inte möjlighet att gå i skolan.

Intresserad av att vara med i ett projekt? Läs mer här.

Den sammanlagda budgeten är fyra miljoner kronor, vilket räcker till att kunna starta 2 500 nya företag. Finansieringsmodellen är enkel: 200 andelar om 20 000 kronor vardera. För dig som är företagare finns det knappast någon mer effektiv form av välgörenhet.

”För att göra verklig skillnad behövs mycket pengar på ett bräde, och därför ser vi att den här lösningen fungerar bäst”, säger Charlotte Bohman som är ordförande i Hand in Hand.

Charlotte Bohman, ordförande i Hand in Hand.

Hon poängterar att det inte rör sig om några passiva ”hand outs” utan hjälp till självhjälp – eventuella mikrolån föregås alltid av träning, utbildning och hjälp att komma igång med sitt företag. I det större perspektivet handlar det om att förändra attityder och samhällsstrukturer. 

”Vi tränar 3 500 kvinnor och ungdomar i att bli ekonomiskt aktiva, ofta kopplat till jordbruk på något sätt. De lär sig spara, lär sig förstå pengarnas värde och kan låna av varandra till olika investeringar.”

Effekten, menar Charlotte Bohman, är iögonfallande. Kvinnorna växer med nyfunnet självförtroende och tar mer ansvar för barnen, med skolgång, sjukvård, hygien och bättre mat. Sammantaget räknar Hand in Hand med att i genomsnitt fem till sex personer tar del av den insats som ges till en entreprenör. Projektet beräknas skapa 3 750 nya jobb och ge en drägligare tillvaro för 10 500 barn.

Percy Barnevik: "Mitt största, viktigste och sista projekt"

Den konkreta entreprenörsutbildningen pågår under sex till tio månader och därefter erbjuds stöd efter behov. Allt sköts av lokal personal på plats. Ofta har de nystartade företagen en grund i det kvinnorna gjort tidigare, exempelvis jordbruk.

”De får lära sig mer om till exempel bevattning och gödning, men får även kunskap om distribution, prissättning och marknadshandel. Det blir som en liten handelshögskola där vi lär dem att se efterfrågan och affärspotential.”

Efter utbildning och affärscoaching är målsättningen att kvinnorna och deras företag vara självgående. Men det finns fortfarande problem i omgivningen, med brister inom elektricitet, vattentillgång, transporter och sjukvård. Charlotte Bohman menar att företagandet även leder till en nyvunnen medborgarmakt.

”När man kan försörja sig själv inger man respekt. De här kvinnorna kan få ett helt annat gehör hos myndigheterna när de plötsligt är en grupp företagare som kan visa på egen försörjning. Och om myndigheterna inte kan ordna exempelvis skolskjuts kan de istället gå ihop och finansiera det själva.”

För 20 000 kronor kan du bli andelsägare i projektet. Då får du tillgång till löpande information om utvecklingen, med medlemskap i en sluten Facebook-grupp samt fyra rapporter med statistik och bilder. För dig som är extra nyfiken finns även möjlighet att besöka Kajiado County för att uppleva arbetet med egna ögon.

Detta är en sponsrad artikel från Hand in Hand, en välgörenhetsorganisation som bekämpar fattigdomen genom att hjälpa fattiga människor att hjälpa sig själva. Det gör vi genom att utbilda och träna framförallt kvinnor i entreprenörskap och sedan, ibland med hjälp av mikrolån, hjälpa dem att starta egna företag. Genom familjens ökade inkomst låter föräldrarna barnen sluta arbeta för att gå i skolan. Läs mer här om hur du gör för att vara med i konkret projekt!

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits reportrar utan av vår kommersiella avdelning. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se. 

Läs mer