Se upp, Tesla! Nevs startar produktion i Trollhättan redan nästa år

NevsElbilar

Kai Johan Jiang, vd för Nevs. Foto: Björn Larsson Roswall/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Samtidigt kollar bolaget på fler fabriker i Kina och även Turkiet.

Nevs är det svenska elbilsbolaget som uppstått ut askan efter biltillverkaren Saab. Tidigare i höstas uppmärksammades bolaget för att man slutit ett avtal med den kinesiska Uber-konkurrenten Didi Chuxing om att leverera ett okänt antal bilar.

Nu berättar bolagets vd, Kai Johan Jiang, för Bloomberg att man räknar med att få igång produktionen i Trollhättan redan under andra halvan av 2018. Produktionen i Tianjin i Kina är redan igång.

Uppdatering: I Trollhättan handlar det dock inte om färdiga fordon utan delar som sedan transporteras till Kina för sammansättning, samt viss tillverkgning av prototypbilar. Den planerade produktionen kommer ändå att öka sysselsättningen i staden.

“Fabriken i Norra Kina, har en initial kapacitet på 50.000 bilar om året och kommer expanderas till 220.000 bilar under 2019”, säger Kai Johan Jiang, till Bloomberg.

Bilarna kommer att följa den gamla Saab 9-3:ans design men varumärket kommer vara Nevs. Enligt Bloomberg letar bolaget även efter produktionsfaciliteter i flera kinesiska städer och även i Turkiet.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln kunde det tolkas som att Nevs producerar och sätter samman hela bilar i Trollhättan. Vi har korrigerat detta nu.

Läs mer