Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Tendos robothandske ska hjälpa sjuka – får in miljoner

Artikel bild
Teamet på Tendo, med grundaren Sofie Woge i spetsen. Foto: Pressbild.

Sofie Woge är entreprenören som ska ge sjuka greppförmågan tillbaka.
Nu får hon in miljoner för att ta Tendo till nästa nivå.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

De flesta vet vad en protes är. Den ersätter en förlorad kroppsdel. Men vad är en ortos? Kort sagt är det hjälpmedel för kroppsdelar som finns kvar, men som har nedsatt funktion.

Entreprenören Sofie Woge spenderade förra nyårsafton med att in i det sista arbeta på sin prototyp: Robothandsken Tendo.

Den fångar upp svaga rörelser i handen, och förstärker dem via artificiella senor som ska ge den som tappat muskelstyrkan rörelseförmågan åter.

”Det är en mäktig och häftig känsla att ta på sig den. Du behöver bara röra dina fingrar litegrann för att få mycket styrka”, sade Sofie Woge till Breakit i början av året.

Målgruppen är exempelvis strokepatienter, reumatiker och personer som varit med om svåra olyckor – och förlorat det så kallade pincettgreppet.

Nu är Tendo redo att ta nästa kliv. Bolaget har säkrat 3 miljoner kronor från ett antal investerare.

”Investeringen innebär att vi kan ta steget att utveckla vår kommande prototyp i nära samarbete med ett par brukare”, säger Sofie Woge till Breakit.

Bland investerarna finns Bertil Allard, en entreprenörsveteran inom medicinska hjälpmedel, samt Erik och Mats Mared. De två sistnämnda har tidigare investerat i andra hjälpmedelsverksamheter tillsammans. 

Tendo siktar på att kunna presentera en demonstrationsvariant av sin robothandske efter sommaren. Målet är att kunna genomföra en försäljningsstart inom 12-18 månader.

I våras flyttade grundaren Sofie Woge, tillsammans med delägarna Robin Gustafsson och Pontus Renmarker, till Danmark för att bli en del av Odense Robotics Startup Hub. Missa inte Breakits helgintervju med Sofie Woge – där hon berättar hur tiden på NASA födde idén till Tendo

Läs mer