Moon Express räknar med privat månlandning – redan nästa år

Breakit - Moon Express räknar med privat månlandning – redan nästa år

Moon Express siktar på att etablera en mänsklig koloni på månen inom fem år. Foto: Press

Direkt / Breakit

Elon Musk vill åka till Mars – men det finns entreprenörer som inte alls vill så långt. Och redan nästa år tror Moon Express att de ska kunna genomföra sin första landning på månen.

Företaget Moon Express, som planerar att utvinna material från månen, räknar "definitivt" med att genomföra sin första månresa i nästa år.

Det säger bolagets ordförande Naveen Jain till tv-kanalen CNBC.

Och de högtflygande planerna slutar inte där. Moon Express ser en möjlighet att starta mänskliga kolonier på månen inom fem år.

"Det ser verkligen bra ut och vi hoppas fortfarande på att skjuta upp landaren nästa år. Och när vi landar på månen blir vi inte bara det första företaget som gör det, vi blir faktiskt också symboliskt den fjärde supermakten", säger Naveen Jain till tv-kanalen.

Moon Express är det första privata företag som fått tillåtelse av den amerikanska myndigheten FAA, Federal Aviation Administration, att åka till månen. Bolaget är därmed med och tävlar om priset Google Lunar Xprize, som ger 20 miljoner dollar till det första privata företag som lyckas sätta ett rymdskepp på månen, färdas 500 meter och sänder högupplöst video och bilder tillbaka till jorden. Deadline för att genomföra detta har satts till mars 2018.

Läs fler artiklar
LÄS MER