Amazon köper kursade Goo technologies teknik

Amazon köper kursade Goo technologies teknik

Jeff Bezos, Amazons grundare. Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Jonas de Lange

Reporter

Den amerikanska giganten köper resterna av det svenska mjukvarubolaget.

Det Stockholmsbaserade bolaget, som tagit fram en ett verktyg för att bygga 3D-miljöer för webben, har en tuff resa bakom sig.

Till en början lyckades man locka flera lokala riskkapitalbolag, som Moor och investmentbanken GP Bullhounds egen fond, och vi på Breakit lyfte fram Goo som ett bolag att hålla ögonen på i virtual reality-segmentet.

Bolaget hade problem med att hitta rätt affärsmodell för sin teknik och fick i flera omgångar ta in brygglån från sina investerare. Pengakranen ströps åt och efter stora nedskärningar och omstruktureringar gick bolaget till slut i konkurs. Då satt man med skulder på 20 miljoner kronor till sina storägare.

Nu visar det sig att investerarna kanske får ett pyttelitet plåster på såret i alla fall, rapporterar sajten Geekwire.

Amazon har nämligen köpt upp resterna av konkursboet i bolaget. Tekniken används nu i Amazons 3D-designprodukt Sumerian.

Enligt Di digital landade prislappen för konkursboet på 1,7 miljoner kronor. Till tidningen uppskattar grundaren Ola de Freitas att 50 miljoner kronor gick upp i rök i konkursen. Han berättar även att bolaget även var i förhandlingar med bland annat Microsoft, Adobe och Google.

Läs fler artiklar
LÄS MER