Sök

Lista: Här är 12 svenska startups som ställt in siktet på Afrika

TrineIgnitia

Mathilda Ström på Bima, Mohammed Jimale på Ari farm, Katarna Stensson på Lara samt Michael Nahashon på Cenvigo. Foto: Johanna Ekström samt TT.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Det finns flera svenska bolag som lyckats - eller kanske är på gång att lyckas - i Afrika. Här är några av dem.

Gynius

Har tagit fram gynekologilösningar för kvinnor i delar av världen där kvinnohälsan är underutvecklad eller i det närmaste obefintlig. Bolaget har tagit fram ett bärbart så kallat kolposkop, ett redskap som används för att upptäcka livmodershalscancer. Apparaten kopplas sedan till mobilen så att resultatet snabbt kan avläsas av läkare. Med hjälp av de digitala bilderna kan användaren få medicinsk expertis på distans. Bolaget är baserat i Stockholm och har återförsäljare på olika platser runt om i världen, varav i fem-sex afrikanska länder. Grundare är Elisabeth Wikström Shemer.

Trine

Göteborgsbaserat bolag som har skapat en crowdfunding-plattform för investeringar i solcellsprojekt i utvecklingsländer, som till exempel Kenya, Uganda och Senegal. Grundare och vd är Sam Manaberi som har med sig ett gäng tunga namn som rådgivare, bland andra Niklas Adalberth, medgrundare av Klarna samt grundare av Norrsken Foundation, och Lena Apler, som grundat Collector bank.

Ignitia

En vädertjänst för de tropiska områdena söder om Sahara. Kan leverera väderrapporter på mycket lokal nivå. Tjänsten började rullas ut i Ghana och satsar nu på expansion. Över hundratusen bönder är uppkopplade mot tjänsten, som betalas via mikrobetalningar med mobilen. Informationen kommer på sms. Kan till exempel hjälpa en bonde att skörda en dag tidigare för att han får vetskap om att det ska komma kraftiga regn dagen därpå som kan förstöra skörden. På så sätt kan hela byar räddas från svält. Vd och grundare är Liisa Petrykowska,

Ifoodbag

Har tagit fram en smart påse som håller livsmedel och mediciner kylda. På så sätt kan man undvika att mat går till spillo i varma klimat samt att till exempel vaccin håller rätt temperatur. Bolaget fick nyligen ett kontrakt med en återförsäljare i Kenya värt 100 miljoner kronor, och tror att man skulle kunna sälja 200-300 påsar på kontinenten per år. Ifoodbag har också en vision om att kassarna som säljs i Afrika även ska kunna produceras i Afrika.  

Medcard Apps

Ett elektroniskt journalsystem särskilt framtaget för utvecklingsländer. Det innebär att det är anpassat för att du inte alltid har uppkoppling eller elektricitet. Bolaget är i ett tidigt skede men har team på plats i Afrika och finns i nuläget i Kenya, Tanzania och Uganda. Vd och grundare är Phillip Kilara.

Shifo – My Child

Är en digital lösning för barnhälsovård framtaget av Rustam Nabiev. Finns i Uganda, Afghanistan och Gambia. Produkten fungerar så att barns vaccinationer, sjukdomar och utveckling registreras. Beslutsfattare får sedan ta del av information och statistik för att underlätta planering och resursallokering. Verkar som en stiftelse.

Studi

Det digitala utbildningsbolaget är kanske mest känt för den svenska verksamheten, som består av ”gamifierad" utbildning med animerade filmer och quiz för mellan- och högstadiet. En tjänst som är flerspråkig med tanken att även nyanlända barn snabbt ska kunna ta till sig undervisningen. Men bolaget har även riktat in sig på den afrikanska marknaden och har lanserat tjänsten i Tanzania.

Bima

Säljer mobila mikroförsäkringar i utvecklingsländer över hela världen, men med stort fokus på Afrika. Bolaget som startade sin verksamhet i Ghana har byggt upp en miljardverksamhet, och räknas väl i ärlighetens namn inte längre som en startup. Initiativtagare och storägare är Kinnevik. Läs en längre intervju med bolagets vice vd Mathilda Ström här.

Bubblare:

Ari farm

Mohammed Jimale lanserade nyligen sin app Ari farm, med målet att både tjäna pengar och hjälpa nomader i Somalia. Bolaget har byggt en getfarm i Somalia där arbetslösa nomader får jobba. App-användarna får köpa och sälja getter via appen, på riktigt. Den första farmen har blivit full och sålt ut, så nu planerar Ari farm att öppna ytterligare gårdar.

Cenvigo

Bolaget har i nuläget tre olika tjänster inom digital hälsa. En av dem planerar man att lansera i Kenya nästa år. Det är en diabetesplattform som utbildar både patienter och sjukvårdspersonal i diabetes. Tjänsten kopplar även samman patienter och vårdgivare samt informerar om det sker förändringar i patientens blodsocker. Välfärdssjukdomar ökar i flera afrikanska länder och många vet inte om att de har diabetes, vilket kan leda till allvarliga följdsjukdomar. Tjänsten heter Freya och Cenvigo tar fram den tillsammans med partners i Kenya.

Lara

I nuläget en ideell förening som utvecklar en utbildningsapp med öppen data inom läsning, skrivning och grundläggande matte. Första versionen är på engelska och swahili. Lanserar under 2017. Planerar att så småningom bilda ett bolag och även lansera en premium-modell.  

Bitrefill

Har en tjänst som fungerar i 150 länder över hela världen, varav flera i Afrika, där användarna kan ladda sina kontankort till mobilen genom att betala med den digitala valutan bitcoin. Du behöver inte fylla på din egen mobil, utan det kan lika gärna vara någon annans. Eftersom bitcoin-användandet är relativt begränsat utvecklar bolaget nu även en annan betalningsmodell.

Läs mer: "Svenska investerare måste få upp ögonen för Afrika"

Läs mer