Sök

Jublar efter Googles inbrytning: Det bästa som kunde hända

SaltX

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Googles hemliga salt-projekt får kursen att rusa i svenska SaltX


Det är Wall Street Journal som rapporterar att Googles moderbolag Alphabet jobbar med en storskalig lösning för att lagra energi i salt. Projektet går under arbetsnamnet Malta där de utvecklar ett system som kan lagra förnyelsebar energi som annars skulle försvinna. Lösningen involverar två tankar som är fyllda med salt och två som är fyllda med frostskyddsmedel eller en kolvätevätska. Varm och kall luft möter varandra, vilket skapar kraftfulla vindar som roterar en turbin som genererar el när elnätet efterfrågar det. 

Marknaden för projektet kan uppskattningsvis uppgå till cirka 40 miljarder dollar sett till investeringar per 2024, enligt Bloomberg New Energy Finance. Befintliga elnät bedöms ha problem med förnyelsebar energi vilket driver efterfrågan på nya lagringsmetoder.

Enligt nyhetsbyrån Direkt, som refererar till artikeln i den amerikanska affärstdningen, letar nu Alphabest forskningsdel efter en ”partner i energibranschen för att ta fram en prototyp”.

Nyheten har fått rejäl fart på svenska SaltX aktiekurs nu på tisdagsmorgonen. SaltX är listat på First North och har tagit fram en teknologi där energi ska lagras med hjälp av bland annat salt.

Med teknologin, som integreras i värmepumpar, luftkonditioneringssystem och termiska solfångare, går det att spara upp till 50 procent av energin som behövs för att värma upp eller kyla ner ett hus, enligt SaltX vd Karl Bohman.

Vid 11-tiden hade SaltX-aktien gått upp med runt 5 procent under relativt hög omsättning.

Till Nyhetsbyrån Direkt säger Karl Bohman:

"Det är det bästa som kunde hända oss, nu när en jätte kliver in i branschen får folk upp ögonen för salt. Det är lika signifikant som när Apple klev in i telefonbranschen".

Bolaget grundades av innovatören Göran Bolin 2001, men det var först 2007 som teknologin lanserades. Sedan dess har flera olika samarbeten inletts med olika globala bolag som Caterpillar, Alfa Laval och Fraunhofer. Bland de större ägarna återfinns bland andra riskkapitalbolaget Northzone.

Våren 2016 noterades bolaget på First North. I samband med det gjordes två nyemissioner på totalt 30 miljoner kronor.

Läs mer