Sök

Min doktor dubbelt så stort som konkurrenten Kry

Min doktor

Magnus Nyhlén, grundare av Min doktor. Foto: press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Den digitala vårdcentralen Min doktor omsätter dubbelt så mycket som sin konkurrent Kry, men gör samtidigt fyra gånger större förlust.

Kry och Min doktor har seglat upp som det digitala vårdracets svar på Björn Borg och John McEnroe i Sverige. De två bolagen har parallellt skapat var sina vårdcentraler och tävlar om det bästa erbjudandet. Precis innan sommaren stängde plockade Min doktor in 218 miljoner kronor från bland annat EQT Ventures. Strax därefter stängde Kry sin stora kapitalrunda på närmare 200 miljoner kronor.

De två bolaget är med andra ord mycket välfinansierade.

”Nyinvesteringen syftar till att fortsätta utvecklingen av tjänsten i Sverige samt ta klivet in på nya internationella marknader. Vi är väldigt glada att kunna presentera denna nyemission tillsammans med EQT Ventures. De är långsiktiga ägare som satsar på vår tillväxt och tror på vår förmåga att skala upp verksamheten och ge fler länder tillgång till digital vård”, sade Min doktors grundare Magnus Nyhlén, i samband med kapitalrundan.

I veckan kunde Breakit beräta att Kry omsatte 14,5 miljoner kronor förra året och gjorde en förlust på 10 miljoner kronor.

Nu visar Min doktors färska årsredovisning att man drar ifrån – på alla fronter.

33 miljoner kronor omsatte bolaget förra året – vilket alltså är dubbelt så mycket som konkurrenten.

"Vi ser jättepositivt på 2016. Det absolut viktigaste för oss och för branschen var när SKL (Sveriges kommuner och landsting reds. anm.) beslutade att digitala läkarbesök kommer vara en del av sjukvårdssverige framöver", säger Daniel Persson, affärsutvecklingschef på Min doktor.

Samtidigt redovisar bolaget en förlust på 42 miljoner kronor – en fyra gånger större förlust än Kry.

Strax innan glädjebeskedet, som Daniel Persson nämner, gick branschen på en riktig smäll. Då bestämde nämligen SKL att ersättnignen för digitala vårdbesök skulle sänkas med hela 40 procent.

Trots de sänkta intäkterna och redan stora förluster är inte Daniel Persson orolig.

"Det har ingen påverkan på oss operativt. Det är klart att när 40 procent av intäkterna försvinner så snabbt får man göra om sina kalkyler men vi har kapitalstarka långsiktiga ägare. Sedan jobbar vi även de stora försäkringsbolagen så vi har fler intäktsben. För oss handlar det nu om att fortsätta leverera vår tjänst", säger han.

Vid årsskiftet hade Min doktor 50 miljoner kronor i kassan och snittade 53 anställda under året.

Under året kommer bolaget att forstätta jobba med att utveckla produkten men tittar också på att expandera till nya marknader.

"Vi håller på med analysen av det nu. Det finns ett antal olika marknader vi tittar på men vi har sagt att vi kommer välja med omsorg och sedan dyka upp där man minst anar det", säger Daniel Persson, som samtidigt berättar att bolaget förmodligen kommer hålla sig inom EU.

Läs mer