Sök

Accumulate stämmer svenska Bank-ID – på 6 miljarder kronor

Stefan Hultberg Foto: TT

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Bolaget bakom populära tjänsten Mobilt Bank ID, Finansiell ID-Teknik, stäms på över 6 miljarder kronor.
Orsaken: Ett svenskt bolag hävdar att Bank ID är byggt på deras teknik.

Bakom stämningsansökan står företaget Accumulate. 

“Accumulate begär skadestånd på över sex miljarder kronor för omfattande intrång i bolagets patent, upphovsrätt och företagshemligheter”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Bank ID ägs och kontrolleras av storbankerna Swedbank, Handelsbanken, SEB, Danske Bank, Ikano Bank, Länsförsäkringar Bank och Skandiabanken.

Accumulate skriver i pressmeddelandet att man samarbetat med bankerna under 8 månaders tid under 2010, och att Finansiell ID-teknik därefter kopierat Accumulates lösning utan tillåtelse.

”Efter att ha jobbat med dem i åtta månader fick vi beskedet att de skulle bygga en lösning själva. Vi var redan då rädda för att de utnyttjat den tiden till att stjäla vår lösning”, säger Stefan Hultberg, vd och grundare av Accumulate till Breakit. 

I början av 2011 upptäckte han, enligt egen utsago, att Bank ID var en kopia av den teknik som Accumulate presenterat.

”Vi såg direkt att det handlade om patentintrång och stöld av företagshemligheter. Det var en fruktansvärd känsla efter att ha spenderat många år och tiotusentals timmar på att utveckla detta”, säger Stefan Hultberg.

Hur kändes det?

”Det var förkrossande rent personligen, men vi bestämde oss för att kämpa vidare. Vi står upp och tar fighten för att innovationer från små bolag måste kunna skyddas. Det är otroligt viktigt för alla startups och entreprenörer i Sverige”. 

Historien om Bank ID tog sin början 2002, då bolaget Finansiell ID-Teknik bildades. 2008 började storbanken SEB ge ut Bank ID:s e-legitimation till sina kunder. 

Några år senare kom Bank ID till mobilen, en lösning som alla storbanker i dag använder som inloggningsmetod till sina internetbanker. Dessutom använder många andra digitala spelare tjänsten som ett sätt att säkert att bekräfta identiteten på sina kunder. 

Accumulates skadeståndsanspråk, på 6 miljarder kronor, står på flera ben. Bolaget har enligt egen uppgift försökt att komma överrens om en licensmodell, utan att lyckas. 

"Vi anser att det är ett solklart fall av patentintrång och stöld av företagshemligheter. Vi har också låtit göra flera tredjepartsanalyser som påvisar intrång", säger Stefan Hultberg till Breakit.

Varför har ni väntat i sju år med en stämning?

"Vi har hela tiden försökt att göra upp i godo, men de valde att attackera och försena vår patentprocess. Vårt patent godkändes 2015,  och det är ett stort arbete med att förbereda en sån här rättsprocess".

En stämningsstämningsansökan ska ha lämnats in till Stockholms tingsrätt idag, tisdagen den 23 maj. Domstolens registrator uppger för Breakit att någon sådan stämningsansökan inte ännu är registrerad.

På tisdagskvällen kom Breakit i kontakt med Johan Eriksson, vd för Finansiell ID-Teknik, som kommenterar miljardstämningen här.

Uppdatering: Breakit har tagit del av stämningsansökan i sin helhet – läs mer här om hur Accumulate har kommit fram till siffran 6 miljarder kronor.

Läs mer