Sök

Urb-it gasar mot Europa – lovar att leverera din vara på en timme

Urb-it

Mats Forsberg, medgrundare och vd för Urb-it. Foto: Sara Lindh

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Den svenska budtjänsten Urb-it planerar att ta in 50–100 miljoner kronor i riskkapital för att expandera till Europa.

I samband med julhandeln började Urb-it smyga i gång sin verksamhet efter ett och ett halvt års utvecklingsarbete. Affärsidén går ut på att kombinera den fysiska storstadsbutiken med dess nätshop och leverera produkten inom en timme – eller på det klockslag som kunden önskar.

“Det snabbaste köpet har levererats på nio minuter. En kund köpte en Ipad på Siba och nio minuter senare stod vår urber utanför", säger Mats Forsberg, medgrundare och vd för Urb-it.

Så här fungerar det: Kunden köper varan från handlarens nätbutik. I samband med köpet kan hen välja att betala 129 kronor för en Urb-it-leverans i Stockholms innerstad. Beställningen ploppar då upp i telefonerna hos de 300 "urbers" (till exempel studenter som vill tjäna lite extra pengar) som jobbar med att buda varorna.

Den som befinner sig i närheten av butiken hämtar upp varan och levererar den till kunden.

“Vi gör det möjligt för butiken att lämna över den fina påsen och ta varumärket hela vägen hem, i stället för att leverera ett anonymt brunt paket. Om man köper en kavaj från Filippa K, varför ska den hämtas på ett lager i Tyskland när den hänger 200 meter härifrån?”, säger Mats Forsberg.

Under de månader som företaget har varit i gång har mellan 3.000 och 4.000 köp gjorts genom appen.

I skrivande stund är ett tjugotal handlare anslutna till tjänsten, men målet är att det ska vara fem gånger så många inför det här årets julhandel.

“Vi har 3-4 butiker som ansluter sig i veckan och köpen börjar komma i gång. Efterfrågan har varit större än vad vi kunde ana. Vi kunde inte tänka oss att till exempel apoteksvaror och elektronik skulle vara så efterfrågat”, säger Mats Forsberg.

Han och den andra grundaren, Bror Anders Månsson, är långt ifrån några gröngölingar i logistikbranschen.

Den senare av dem startade i början av 1990-talet Citymail som blev den första stora konkurrenten till dåvarande Posten. Tio år senare sålde han företaget till Posten Norge. Mats Forsberg arbetade som vd i bolaget i sex års tid, fram tills 2012.

”Det jag brinner för är inte logistik utan service. Logistik har i min värld blivit för mycket lean supply chain och man tappar bort kunden. Jag är överlycklig över att vara del i nysatsning där vi sätter individen i fokus. Det är på dina villkor hela tiden”, säger Mats Forsberg.

Vi har tidigare rapporterat om Urb-it backas upp av flera mycket kapitalstarka personer som har gått in med sammanlagt 50 miljoner kronor i bolaget.

Nu är planen att expandera till Köpenhamn, Paris och London inom en 12-månadersperiod. För att genomföra satsningen planerar Urb-it att ta in ytterligare 50-100 miljoner kronor i riskkapital under hösten.

“Vi har gjort en analys av de 30 största städerna i Europa och sett hur mogen man är för den här typen av tjänst. Sen är tanken att gå vidare och fortsätta i fler städer. Hela vårt koncept bygger på en ganska snabb expansion”, säger Mats Forsberg.

De flesta som arbetar som urbers är högskole- och universitetsstudenter som vill tjäna en extra slant på ett flexibelt extrajobb. För varje leverans får de ungefär 80 kronor. Urb-its intäkt är en avgift som varierar mellan 5 och 15 procent beroende på produktens ordervärde.

Men när behöver man egentligen ha en vara så snabbt som inom en timme?

“I den urbana miljön är tid något vi har alltmer ont om och man är beredd att betala för att frigöra tid”, säger Mats Forsberg.

Han radar upp några exempel där en urber skulle kunna hjälpa dig. Det kan vara när du inte hinner gå i väg för att handla den där födelsedagspresenten på stan eller om du råkar spilla på skjortan inför ett viktigt möte.

“Torsdag och fredag inför sportlovet gjorde vi en kampanj med sportföretaget Houdini och då var det en tjej som gärna ville ha en mössa men hade inte tid att besöka butiken. Hon hade dock fem minuter från att tunnelbanan kom tills att hon skulle hoppa på en färja. Då kom vår urber med mössan till henne”, säger Urb-it-grundaren.

Förutom att expandera internationellt är målet att det ska genomföras 100.000 köp med Urb-it under året och att antalet anslutna kunder ska vara 100.  

“Vi har tillräckligt många i pipeline så det känns som ett rimligt mål. Däremot är alla butiker i Stockholm inte tekniskt redo ännu. Men fler och fler uppdaterar sina system och lagersaldon till att i realtid”, säger Mats Forsberg.

Internationellt finns några företag som gör liknande sak men det är inget som skrämmer Urb-it.

“Visst är det många som är inne och ser det vi ser, men handel är ju världens största marknad. Det är klart att det finns plats för många aktörer. Jag skulle säga att konkurrensen är begränsad”, säger Mats Forsberg.

Läs mer