Sök

Annonssamarbete med SEB

Handlar du med utlandet? Så valutasäkrar du företaget

Camilla Bergman

Camilla Bergman

Säljer eller köper du av utländska företag? Även om du räknat med en bra marginal i dina affärer kan allt snabbt förändras av en svängning på valutamarknaden. SEBs valutaexpert Maria Månsson förklarar hur det fungerar och vad du kan göra.

Säg ordet "valutasäkring" och de flesta företagare tänker på något krångligt och svårt. Det är inte så konstigt. Är du i en tillväxtfas ligger ditt fokus oftast någon helt annanstans än på valutarisker, ett ämne som har en tendens att halka ned på prioriteringslistan. Men det är dags att tänka om.

Som företagare i Sverige i dag är chansen stor att du har internationella kontakter, antingen via kunder eller leverantörer i utlandet. I de fall du får betalt eller betalar i en annan valuta än den svenska kronan, har du som ett svenskt bolag en valutaexponering och är därmed utsatt för en valutarisk.

Snabb svängningar kullkastar beräkning

Valutamarknaden är oerhört stor och en mängd yttre faktorer påverkar kursernas utveckling. Nästan allt som händer i ett land (eller en region, som euroområdet) påverkar dess valuta. Så oavsett om du exempelvis som exportör har räknat med en väl tilltagen ”kudde” i kalkylkursen, och en bra marginal i affären då du fastställde priset mot kund, så kan en oförutsedd valutakursrörelse fort vända detta fram till dess att betalningen skett.

Det är lätt att blunda för risken så länge valutarörelserna är inom ramen för bolagets kalkyl eller till och med till en fördel utifrån budgeterad kurs. Men att inte säkra upp din exponering mot valutamarknaden innebär en stor, onödig risk som direkt slår mot ditt företags intäkter och kostnader.

Så fungerar en valutatermin

Ett enkelt sätt att skydda dig och ditt företag är att låsa in din marginal med hjälp av en så kallad valutatermin. Det innebär att du ingår ett kontrakt med banken om att köpa/sälja ett belopp av en viss valuta till en förutbestämd kurs, vid ett förutbestämt datum i framtiden.

Vi kan ta ett exempel: företagaren Kim ska sälja ekologiska barnkläder till Tyskland och vill ha in 120 000 kronor. Samma dag som hon skickar fakturan till kunden räknar hon ut att beloppet motsvarar 13 500 euro. Men en månad senare, när Kim får betalt, har valutakursen sjunkit och beloppet från kunden motsvarar bara 102 000 kronor. Hade hon gjort en valutaaffär till ett förbestämt pris hade hon kunnat vara säker på hur mycket hon skulle få in.

Valutasäkringen är, trots mångas farhågor, inte krångligare än att betala en faktura via internetbanken, även om det kanske känns tryggt att ta hjälp av din bankrådgivare vid det allra första tillfället. Belöningen, när du väl tagit tag i risken, är att du vet vilken till kurs du får köpa eller sälja, i stället för att bara hålla tummarna för utvecklingen på valutamarknaden.

Vill du läsa mer? På SEBs nyhetssajt Make it hittar du massor av inspiration, tips och råd, till exempel:


Det här är ett sponsrat inlägg som är en del av Breakits annonserbjudande. Inlägget kommer från SEB/Make it. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs mer