Sök

Ministern vill se granskning av Uber Eats: "Är beredd att agera"

Cykelbuden

FOTO: TT

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vill att Arbetsdomstolen ska pröva huruvida Uber Eats anställningsupplägg är lagligt eller inte.
"Jag är beredd att agera", säger hon till Breakit.

I veckan publicerade Breakit en stor granskning av matleveransbolagen i Stockholm. Vår reporter Erik Wisterberg har arbetat som cykelbud med en snittlön på 39 kronor i timmen före skatt hos Uber Eats. 

Igår rasade statsminister Stefan Löfvén mot uppgifterna i Breakits granskning.

Nu har vi även träffat Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) som tagit del av kartläggningen. 

"Jag blir upprörd, förbannad och orolig. Det som redovisas är ju helt oacceptabla villkor", säger Ylva Johansson. 

Hon säger samtidigt att hon inte är överraskad av uppgifterna. 

"Vi har problem. Den svenska modellen bygger på att det är facken som säkrar villkoren och lönerna. Om inte facken gör det, och inte kan göra det, finns det egentligen inget skydd för den som jobbar", säger Ylva Johansson. 

Hon säger att risken är stor att det råder sådana här villkor i de sektorer som saknar kollektivaval och poängterar återigen vikten av starka fack. 

Ylva Johansson menar att det behövs flera grepp för att få ordning på arbetsmarknaden, och pekar på genomförda åtgärder som Lex Laval, lagstiftning till skydd för visselblåsare och personalliggare i byggbranschen. 

"Man måste ta ett antal sådana steg, och jag är inte främmande för att ta sådana steg också när det gäller specifikt den här branschen".

Hon kallar Breakits reporters snittlön på 39 kronor timmen före skatt som "helt otillständig". 

Vad kan regeringen göra konkret för att skydda arbetstagare inom exempelvis Uber Eats? 

"Det kan finnas flera olika saker att göra, men det vill jag återkomma till när jag vet och kan tala om exakt vad vi ska göra. Men det politiska beskedet i dag är att jag är beredd att agera", säger Ylva Johansson.

Hon tillägger att frågan inte är enkel, och att man till en början måste säkerhetställa om man verkligen är arbetstagare och att Uber Eats verkligen är arbetsgivare.

I Uber Eats fall sköter ett annat bolag löner och tar arbetsgivaransvar.

"Det är en fråga om det är lagligt. Men det är en sak som i såfall kan prövas i Arbetsdomstolen hur man ser på arbetstagarbegreppet. Det är inte så att en arbetsgivare eller aktör själv kan bestämma huruvida man är arbetsgivare eller inte, det finns lagar för detta", säger Ylva Johansson. 

Hon tillägger att frågan, så vitt hon vet, inte är prövad när det gäller Uber Eats. 

Så ni välkomnar då att få till en riktig prövning?

"Ja, absolut".  

"Regeringen kan inte agera, vi har inga arbetsinspektörer som är ute och kontrollerar och kan agera", säger Ylva Johansson. 

Hon säger att regeringen arbetar med en rad förslag för att stärka arbetsmarknaden, exempelvis entreprenörsansvar, utstationering på väg och utökade befogenheter för skyddsombud. 

"Vi har en lång lista och jag tror att det är så man måste jobba för att få ordning på arbetsmarknaden" 

På frågan om vad regeringen eftersträvar härnäst svarar Ylva Johansson att det är otillständigt att jobba för så låg ersättning och att kollektivaval ska gälla på svensk arbetsmarknad. 

"Man måste säkerhetsställa att anställda vågar vara med i facket och att facket upplever att man har möjlighet att kräva och få till kollektivaval så människor är försäkrade och har en anständig lön. Frågan om vem som är arbetsgivare och vem som är arbetstagare måste klarläggas", säger Ylva Johansson.  

Läs mer