Sök

Sofie Allerts alger ska göra solceller bättre – backas av Almi invest och Chalmers ventures

Swedish Algae FactorySolenergiAlger

Sofie Allert, medgrundare och vd på Swedish algae factory. Foto: press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Swedish algae factory kan göra solceller 4 procent mer effektiva – med hjälp av alger.
Nu fyller bolaget kassan för att kunna ta sina första kommersiella kliv.

Djupt nere på havets botten finns en särskild sorts alger. Trots det tryckande mörkret på havets botten lyckas algerna att ta till sig solenergi genom ett speciellt yttre skal.

Nu har ett svenskt bolag överfört algernas lösning till energibranschen för att göra solceller mer effektiva.

“Det är som ett slags naturligt nanomaterial utvunnet från alger. Det vi gör är att lägga det som en yta på solpaneler. I mätningar vi har gjort har vi sett en effektivitetsökning på fyra procent", säger Sofie Allert.

Hon är vd på Swedish algae factory och grundade bolaget tillsammans med Angela Wulff, professor vi institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet.

Mätningen på 4 procent har bolaget gjort på traditionella kiselbaserade solceller. Just nu håller branschen även på att utveckla transparenta solceller som kan användas istället för exempelvis vanliga fönster.

“När vi har testat på de ser vi en effektökning på 60 procent men de finns inte ute på marknaden än”, säger Sofie Allert.

Nu har bolaget fått in totalt 6 miljoner kronor i finansiering för att inleda kommersiella tester av produkten.

“Just nu går vi framförallt mot slutkunder, som till exempel elbolag. Själva producenterna finns till största delen i Kina och det tar väldigt lång tid att ta sig in på marknaden. Vi tar de lågt hängande frukterna först”, säger Sofie Allert.

Lösningen för slutkunder är att sälja algskalen för sig så man kan smeta på dem på sina solceller.

Drygt hälften av den nya finansieringen kommer i form av riskkapital från Chalmers ventures, Almi invest och den europeiska energiinkubatorn KCI Innoenergy. Resten är bidrag från från Energimyndigheten.

“Vi fick en bra känsla för de här aktörerna och alla har möjligheten att vara med vidare”, säger Sofie Allert.

Just investerarnas möjlighet att göra följdinvesteringar är en viktig punkt för Swedish algae factory. För att kunna få på plats en storskalig algodling – och i förlängningen produktion av skalen – vill bolaget ta in en betydligt större kapitalrunda på upp mot 50 miljoner kronor.

“Vi har redan börjat med den större rundan och hoppas vara klara nästa sommar. Den här mindre rundan är för ett slags genrep innan den större rundan som ska göra oss vinstdrivande. KIC Innoenergy är en viktig kvalitetsstämpel för oss när vi ska ut i Europa och leta finansiärer”, säger Sofie Allert.

Läs mer