Sök

Kreditbörsen ny uppstickare på P2P-lånemarknaden – utmanar bankerna

peer-to-peer-lån

Stefan Willebrand. Foto: Pressbild.

Gustaf Rosensköld

Gustaf Rosensköld

Reporter

Trots hård konkurrens och små volymer. Nu lanseras Kreditbörsen – ännu en spelare som vill runda bankerna med peer-to-peer-lån.

När Breakit för några veckor sedan kartlade den svenska P2P-lånemarknaden var bilden tydlig: det stora genombrottet för lån direkt mellan privatpersoner, eller från privatpersoner till företag, har låtit vänta på sig.

I kartläggningen framkom att en av de största svenska aktörerna, Gävlebolaget Savelend, kommer att röra sig bort från den rena P2P-lånemodellen.

”Vi tror inte att det rena P2P-låneformatet fungerar, eftersom det bygger på att du hela tiden måste ge ut nya lån för att få intäkter medan investerarna kräver löpande avkastning”, sade bolagets vd Ludwig Pettersson då.

Redan i dag finns en handfull aktörer på den svenska maraknaden. Nu lanseras ytterligare en spelare, P2P-lånetjänsten Kreditbörsen.

Bakom tjänsten står bolagsgruppen Lendytech. Sedan tidigare ägnar sig företag i gruppen åt egen långivning. Från start kommer Kreditbörsen att fungera som låneförmedlare där företag kan låna pengar från andra företag och privatpersoner. I slutet av året tror bolaget att också privatpersoner ska kunna låna pengar genom plattformen.

“Målsättningen är att ha en utestående lånestock om 300-400 miljoner kronor på två års sikt, sedan får vi se om det går snabbare eller långsammare”, säger grundaren Stefan Willebrand.

Hans recept för att lyckas med P2P-lån är enkelt: inga uppläggningsavgifter och dagliga ränte- och amorteringsåterbetalningar till långivarna under hela tiden som lånen löper.

Pengar som genom plattformen automatiskt kan investeras i nya lån. Därmed ska Kreditbörsen undvika det problem som Savelend pekar på.

“Att ta sina tre procent i samband med att lånet ges tror jag inte på. Det ger heller inte incitament att ge friska lån”, säger Stefan Willebrand, som menar att det inte är P2P-modellen i sig det är fel på, utan hur svenska aktörer närmat sig den.

Läs Breakits kartläggning av marknaden här – och spana in vår lista över de svenska aktörerna som utmanar bankernas järngrepp på kreditmarknaden. 

Läs mer