Sök

Telia tvingas lämna ut kundernas namn till danska piratjägarna

The Pirate BayNjord LawfirmJakten på nätpirater

Lars Von Triers filmjätte har nyckelroll i initiativet som liknar den hårt kritiserade "Spridningskollen". Foto: Joel Ryan/AP samt Istockphotos/ Brian A Jackson.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Den danska offensiven kan börja. Nu tvingas Telia lämna ut namnen på misstänkta fildelare. Totalt handlar det om närmare 5.300 IP-adresser.

”Det föreligger sannolika skäl för att intrång skett i filmerna genom att de olovligen har tillgängliggjorts för allmänheten via fildelning”, skriver Patent- och marknadsdomstolen i domen som föll i fredags. 

Man konstaterar, precis som i en tidigare dom mot Tele2, att filmbolagens ekonomiska intressen är ett tillräckligt starkt skäl för att Telia ska tvingas lämna ut namnen på sina kunder.

”Sökandenas intresse av att få tillgång till informationen anses väga tyngre än eventuella motstående intressen, däribland de enskildas intresse av att förbli anonyma”, heter det i domen.  

Det var i slutet av februari som Breakit kunde avslöja den tidigare okända piratjakten i Sverige. 

I stort sett samtliga av Sveriges stora nätoperatörer drogs till domstol av den danska advokatbyrån Njord Lawfirm. Målet: Att tvinga operatörerna att lämna ut identiteten bakom ett stort antal IP-nummer som ska ha använts för illegal fildelning.

Bakom processerna står bland andra Lars Von Triers filmbolag Zentropa.

I nästa steg ska kravbrev skickas ut till de misstänkta fildelarna. Den som vägrar att betala kan själv bli stämd i svensk domstol. 

”Har man sett filmen och inte vill betala har vi möjligheten att gå till domstol. Vi får värdera varje fall för sig, och titta på om det även har skett en uppladdning vilket är mer allvarligt", sade Jeppe Brogaard Clausen på Njord Lawfirm, till Breakit

Nu står det alltså klart att en delseger är vunnen.

Telia måste lämna ut namn och adress på de Telia-kunder vars IP-nummer som Njord – via det tyska bolaget Maverickeye – kopplat till illegal fildelning. Totalt handlar det om 5.300 IP-adresser, vilket inte behöver innebära att det handlar om lika många personer.

”Vi tycker att våra kunders integritet är otroligt viktigt, men nu har domstolsbeslutet kommit och det måste vi följa, säger Inger Gunterberg på Telias Pressenhet om domen till SVT Kulturnyheterna.

Konkurrenten Tele 2 har dock lyckats komma undan, i alla fall tillfälligt, kan Breakit berätta. Detta genom att peka på att det är Tele 2:s dotterbolag som har sparade kunduppgifter. 

”Tele 2 AB har vare sig kunder eller innehar IP-adresser. IP-adresserna innehas av Tele 2 AB:s dotterbolag som i flera fall är utländska rättssubjekt”, står det i beslutet där målet mot Tele 2 skrivs av. 

Telenor Sverige måste dock, likt Telia, lämna ut de begärda uppgifterna – med ett undantag. En del information har redan raderats, då Telenor bara sparar information om vem som använt vilket IP-nummer i 21 dagar.

Gällande Bredbandsbolaget, ett dotterbolag till Telenor, är processen ännu inte avgjord.

Snart kan de första kravbreven alltså skickas ut i Sverige, något som tidigare skett i Norge, Finland och Danmark.

Känner du igen upplägget? Ett liknande initiativ skrotades i höstas efter massiv kritik

FAKTA: Von Triers piratjakt i 5 steg

1. De svenska fildelarna misstänks ha spridit filmer som CELL, I.T, London Has Fallen, Mechanic: Resurrection, Criminal och September of Shiraz.

2. Intrång i dessa filmers upphovsrätt genom fildelning på internet sker ”dagligen i stora skalor runtom världen” enligt rättighetsinnehavarna.  

3. Därför har de ursprungliga rättighetsinnehavarna – ett flertal amerikanska filmbolag – tecknat ett licensavtal med Copyright Management Services och Zentropa Administration. Det innebär bland annat att de har ensamrätten att beivra intrång i Sverige via fildelning av filmerna.

I processen ingår även produktioner från Lars Von Triers filmbolag Zentropa. Några av dem är Kollektivet, Flaskpost från P och Love Is All You Need.

4. Copyright Management Services och Zentropa har i sin tur anlitat den danska advokatbyrån Njord Lawfirm för att hantera saken juridiskt. 

5. Den 10-13 februari inkom kraven på utlämning av namn på misstänkta svenska fildelare. I nästa steg ska kravbrev skickas, där fildelarna uppmanas betala för sig. 

Läs mer