Sök

Cristina Stenbecks oväntade drag – egen version av Carpool Karaoke

Women in Tech

Cristina Stenbeck intervjuade Åsa Riisberg (EQT) och Siri Vikman (Aéryne).

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Breakit är på plats för årets upplaga av Women in tech. Först ut var en av Sveriges mäktigaste affärskvinnor: Cristina Stenbeck.

För ganska exakt ett år sedan klev hon ned från ordförandeposten i investeringsbolaget Kinnevik. På onsdagseftermiddagen äntrade Cristina Stenbeck, huvudägare i Kinnevik, scenen framför ett fullsatt Folkets Hus i Stockholm på konferensen Women in tech. 

I publiken satt omkring tusen personer, nästan uteslutande kvinnor. 

På frågan om hon själv ser sig som en förebild för andra affärskvinnor och entreprenörer svarade hon såhär:

”Nej, det är inte så jag ser på mig själv. Men jag vet att det finns folk därute som tittar på vad jag har uppnått. Kan jag inspirera en enda att få det att hända så gör det mig väldigt stolt”, sade Cristina Stenbeck.

Ett givet ämne för Women in tech, som utspelar sig under den internationella kvinnodagen, är bristen på kvinnor i ledande positioner på tech- och riskkapitalbolag.

I Kinneviks styrelse är bara två av nio ledamöter kvinnor.

För Cristina Stenbeck, som sitter i valberedningen för Kinnevik, är det en viktig fråga. 

”Om vi inte fokuserar på mångfald i organisationen kommer det att få effekter. Jag tror på mångfald på alla nivåer i bolaget”, sade Cristina Stenbeck. 

Kinnevik har förändrats radikalt det senaste året. Förutom Cristina Stenbecks avgång som ordförande, som skedde för att hon ville ta en annorlunda roll i investeringsbolagets arbete, har även vd:n sparkats. 

I dagsläget har Kinnevik omkring 35 innehav. I Sverige är bolaget bland annat känt som ägare av mobiloperatören Tele 2 och mediebolaget MTG. Lyfter man blicken är Kinnevik dock en av de stora europeiska investerarna inom e-handel, exempelvis via Zalando.

Nu väntar en tudelad insats för att bygga framtidens Kinnevik. Dels ska portföljen bantas. Dagens 35 innehav ska bli 15-20. Dels ska bolaget göra nya – stora – investeringar inom digitala konsumenttjänster inom exempelvis hälsa, finansiella tjänster och medier.

Nyligen såldes en post värd 2 miljarder i den tyska startupinvesteraren Rocket internet

Exakt vad Cristina Stenbeck, som 24 år gammal tog över Kinnevik efter pappan Jan Stenbecks död, har för roll i Kinnevik är svårt för utomstående att bedöma. 

Hon gav ett övergripande svar på den frågan under sitt framträdande. 

”Jag ska driva saker framåt, hitta de bästa människorna och idéerna samt spendera tid med entreprenörerna”, sade Cristina Stenbeck och fortsatte:

”De senaste tio åren har vi gjort väldigt mycket för att hjälpa våra portföljbolags ledningar att se vilka steg och beslut de måste ta”. 

Huvuddelen av Cristina Stenbecks framträdande handlade dock inte om henne, eller Kinnevik.

Stenbecksfärens maktkvinna nummer ett använde sin tid på scen till att intervjua Åsa Riisberg, partner och chef för hälsoinvesteringar på riskkapitalbolaget EQT, samt Siri Vikman, vd för mode-startupen Aéryne.

Det stod snabbt klart att hon hade med sig rekvisita –  i form av bilsäten. Publiken fick ta del av Cristina Stenbecks version av succéformatet ”Carpool karaoke”, något som var hennes egen idé och något av ett krav för att hon skulle komma till Women in tech. 

”För mig är det i bilen det händer. När jag ska ta ett beslut är det ofta där. Därför ville jag intervjua mina gäster i en bil”, sade Cristina Stenbeck. 

Siri Vikman, som just nu håller på att söka kapital, har en helt kvinnlig ledning i sitt bolag. När hon nu ska ta in pengar söker hon något speciellt. 

”Jag letar efter en kvinnlig investerare”, sade Siri Vikman. 

Läs mer