Sök

Riksdagen slår regeringen på fingrarna i drönarfrågan – vill se nationell strategi

DrönareSveriges riksdagtrafikutskottet

Erik Ottoson (M), riksdagsledamot i trafikutskottet. Foto: Press samt Pontus Lundahl/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Riksdagen vill se mer handling från regeringen när det gäller framtiden för drönare i Sverige.

Riksdagen väntas de närmaste veckorna be regeringen att ta fram en nationell strategi för drönarlagstiftning. Det sker genom ett så kallat tillkännagivande (se faktaruta i botten av artikeln) som beslutats av trafikutskottet.

Exakt vad en sådan strategi kommer att innehålla är än så länge oklart.

“Riksdagen får inte detaljreglera vad regeringens strategi ska innehålla. Tanken från vår sida är att det ska innehålla dels en strategi för att se till att Sverige ligger i framkant för att få jobben som skapas i branschen. Det handlar även om luftfartsregler och att skapa större möjligheter för testverksamheter”, säger Erik Ottoson (M).

Han är en av riksdagsledamötena i utskottet som ligger bakom förslaget. Dagens drönarbolag, som exempelvis Fastout och Intuitive Aerial har tidigare haft mest problem med Datainspektionen tolkning av kameradrönare som en typ av övervakning.

När domstolen gick på Datainspektionens linje var man tvungen att söka om tillstånd varje gång en ny drönare skulle skickas upp i luften. Justiteminister Morgan Johansson lovade före jul ett förslag för att göra särskilda undantag för drönarbolagen.

Strategin för luftfartsregler är dock inte menad att lösa något akut befintligt problem.

“Just den biten handlar om att man inte ska stå handfallen när vi kommer till den punkten att drönarna är så många att man inte längre kommer stå med en fjärrkontroll på marken och styra enskilda drönare”, säger Erik Ottoson.

Vad tillkännagivandet kommer att innebära mer konkret för drönarbolagen idag är oklart.

“Man ska se det här som ett första steg. Sedan kommer det andra steg men jag tror att det samlas bäst i en nationell strategi som denna. Då har man ett ordentligt arbete som grund”, säger han.

Vad är ett tillkännagivande?

Ett tillkännagivande innebär kort förklarat att riksdagen ber regeringen om att göra något. Det kan till exempel vara att tillsätta en utredning eller ta fram ett förslag till lagändring.

Regeringen är inte rättsligt bundna att följa ett tillkännagivande men enligt Lars Davidsson, doktor i statsvetenskap, är det "en tydlig signal från riksdagen att regeringen inte gör sitt jobb".

Läs mer