Sök

Vill minska matsvinnet – nu slukas Rädda maten av finska Resq club

Breakit

Breakit

Jönköpingsbaserade startupen Rädda maten köps upp av matsvinnsappen Resq club - efter att ha varit igång bara sedan förra månaden.

Bakom startupen Rädda maten, som sedan årsskiftet låtit Jönköpingsbor köpa överbliven mat från lokala restauranger, står Anna-Lotta Svensson. I och med uppköpet blir hon i stället region manager för södra Sverige hos Resq club.

"ResQ Clubs Sverigechef hörde av sig till mig och sa att de inte vill slåss om Jönköpingsmarknaden när det gäller en så viktig sak som miljön. Efter att ha diskuterat kom vi fram till en lösning som innebär att ResQ Club tar över verksamheten i Jönköping och att jag går in som Region Manager för södra Sverige."

Resq clubs Sverigechef Mikael Melin kommenterar förvärvet.

“Rädda maten har ju funnits så kort tid så det är klart att det inte finns en miljonaffär bakom. Framför allt handlar det om Anna-Lottas entusiasm och hur mycket hon brinner för det här”, säger Resq clubs Sverigechef Mikael Melin.

Appen Rädda maten har i dagsläget 1.500 registrerade användare och enligt Mikael Melin köper Jönköpingsborna runt 30-40 måltider om dagen genom tjänsten.

I samband med att finska Resq club lanserade sin app i Sverige våren 2016 tog man in tre miljoner i kapital, bland annat från tidigare Tesla-chefen Peter Carlsson.

Globalt förmedlar företaget någonstans mellan 25.000 och 30.000 måltider per månad, uppger Mikael Melin. I Sverige är siffrorna hittills något blygsammare.

“Det varierar mycket. Just nu ligger vi någonstans mellan 150 och 300 i snitt per dag, men det är en siffra som ökar för varje dag som går", säger Mikael Melin.

I dagsläget finns runt 400 anslutna restauranger i Sverige och förutom i storstäderna har Resq club också etablerat sig i städer som Helsingborg, Lund, Karlstad och Norrköping.

De är inte ensamma om affärsidén. I november i fjol gjorde rabattkortsappen Karma en helomvänding började rikta in sig helt på att förmedla överbliven mat. I samband med det tog bolaget in 7 miljoner kronor. Bland investerarna fanns Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken foundation.

“Självklart tycker vi det är kul med kollegor i branschen. Att fler vill göra samma sak är ett tecken på att vi är inne på rätt spår. Vi vill inte konkurrera om miljön."

Men han lyfter fram att Resq club har fler anslutna restauranger och finns i fler städer än konkurrenten.

"De kör sin grej och vi vår”, avslutar Mikael Melin.

Läs mer