Sök

Atomico bryter tystnaden om rekordfonden – ska investera i de som vill förändra världen

Atomico

Sophia Bendz och Mattias Ljungman på Atomico. Foto: Sara Lindh.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Här är Skypegrundaren Niklas Zennströms nya jättefond. Nu ska 6,5 miljarder kronor tryckas in i nästa generations techjättar.


Sofia Bendz, Spotifyveteranen som blev riskkapitalist, slår sig ned bredvid Mattias Ljungman. Tillsammans är de på en slags pr-turne för att prata om en ett år gammal nyhet: Atomicos jättefond, enligt egen uppgift en av de största enskilda techfonderna i Europa. 

2006 startade Mattias Ljungman tillsammans med Skypegrundaren Niklas Zennström riskkapitalbolaget Atomico. 

Ett decennium senare har de pumpat in tillväxtkapital i svenska bolag som Truecaller, Klarna, Mapillary och Wrapp.

I Europa är Atomico en av de mest tongivande investerarna. 

Intresset blev därför stort när Atomico i början av 2016 lämnade in dokument till den amerikanska finansinspektionen som avslöjade planerna på en ny, rekordstor, techfond

Men sedan dess har det varit tyst. 

Först nu, ett år senare, väljer Atomico att tala klarspråk om fonden – bolagets fjärde i ordningen. 

”Vi kanske är lite försiktiga. Vi lämnade in vår ansökan förra året, men nu har vi stängt fonden och ska börja investera”, säger Mattias Ljungman. 

6,5 miljarder ska tryckas in i Europeiska techbolag. Det handlar företrädesvis på investeringar på 2-5 miljoner dollar, men Atomico kan även gå in med störrre belopp där det behövs.

Just nu träffar Mattias Ljungman och Sofia Bendz svenska entreprenörer som kan bli aktuella. 

”Jag har träffat flera redan i dag som är intressanta, men det är en ständigt pågående process”, säger Mattias Ljungman. 

Kapitalet kommer bland annat från pensionsfonder, stiftelser, privata investerare och företag som hoppas kunna kapitalisera på Atomicos jakt efter nästa riktigt stora globala techsuccé. 

Trots att Sveriges techsektor förra året slog ett historiskt rekord sett till investeringarna menar Sophia Bendz och Mattias Ljungman att USA fortfarande har ett stort försprång. 

”Det går snabbare att bygga bolag i dag än tidigare. Samtidigt måste du springa fort för säkerställa tillväxt, vilket kostar”, säger Sophia Bendz. 

Tillgången till tillväxtkapital kan naturligtvis vara en avgörande faktor under resans gång. Ett välkänt exempel är Sophia Bendz tidigare arbetsplats Spotify. Det svenska bolaget är global ledare på musikstreaming – men har inte vänt till lönsamhet. 

Atomicos analys är att Europas techbolag fortfarande har betydligt svårare att få finansiering för att skala upp (A-,B- och C-rundor). 

De högst värderade techbolagen kommer också fortfarande från USA.

Det vill Atomico ändra på.

”Det finns fem gånger mer kapital i USA, trots att vi har fler entreprenörer i Europa. Vi har möjligheten att bygga en mycket större techsektor i Europa”, säger Mattias Ljungman.

Med 6,5 miljarder på fickan har Atomico kraften att påverka. Både när det kommer till enskilda bolags möjligheter att skala upp och kring hur morgondagens värld ska se ut. 

”Vi ska satsa på ambitiösa entreprenörer som vill förändra området de ger sig in i med teknik, bygga starka bolag och bidra till en bättre värld”, säger Mattias Ljungman. 

Förutom kapital ska Atomico bidra med kunskap. Fonden har ett antal tungviktare knutet till sig.

Här är ett axplock:  

Niall Wass (Uber): Internationell expansion och marknadsplatser

Alexis Dormandy (Virgin, Orange): Tillväxtstrategi

Benjamin Grol (Facebook, Google): Användartillväxt

• Dan Hynes (Google, Skype): Talang och rekrytering

• Sophia Bendz (Spotify): Marknadsföring och varumärkesstrategi  

• Carter Adamson (Rdio, Skype): Produktutveckling

• Bryce Keane (Albion Drive, 3beards): Kommunikation

• Shin Iwata (Japan, Skype) Etablering och partnerskap, Japan

• Carlos Pires (Brasilien, Skype): Etablering och partnerskap, Brasilien

• Kelly Poon (Kina, Skype): Etablering och partnerskap, Kina

Läs mer