Sök

Skandias hemliga investering – i Richard Bransons gamla hälsoplattform

SkandiaVirgin pulse

Skandia har investerat i Virgin pulse. Foto: Ap samt press

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Den svenska försäkringsjätten har i tysthet pumpat in 100 miljoner kronor i Virgin pulse, kan Breakit berätta.


Virgin pulse är ett enskilt bolag under stjärnentreprenören Richard Bransons Virgin group, som idag ägs till största del av en amerikansk förvaltare.

För ungefär ett år sedan gick även Skandia in med runt 100 miljoner kronor i bolaget och äger idag ungefär 2 procent, kan Breakit berätta. 

“Först och främst har vi gjort den här investeringen för att vi tror att det ska ge en bra avkastning. Samtidigt ser vi ökande kostnader för ohälsa i samhället, som drabbar företagen”, säger Jonas Nyquist, chef för tillväxtinvesteringar och onoterade innehav på Skandia, och fortsätter:

“Den här produkten har tre fördelar. Den reducerar kostnaden för ohälsa, den ökar produktiviteten hos medarbetarna och man har sett att medarbetarna stannar kvar längre hos arbetsgivare med en sån här lösning, eftersom de mår bättre och trivs bättre på jobbet. Vi tycker att det finns klara fördelar”.

Virgin pulse riktar sig alltså mot företag, som sedan erbjuder sina anställda att använda produkten. Med hjälp av ett aktivitetsband och en app i mobilen mäts saker som aktivitet och sömn. Företagen sätter upp olika hälsomål och den som når upp till dem får en belöning.

Med start den här veckan kommer Skandia även erbjuda samtliga anställda i det egna bolaget tjänsten. Planen är framöver att även bolagets kundföretag ska få tillgång till den.

Målet är alltså att både tjäna pengar på själva investeringen, men också att minska ohälsa hos de egna anställda.

Skandias investering i Virgin pulse ligger på runt 100 miljoner kronor.  

“I det stora hela är vår portfölj för onoterade innehav på 40 miljarder kronor, så i relation till det är den här investeringen förhållandevis liten”, säger Jonas Nyquist.

Normalt sett investerar Skandia främst indirekt i privata bolag genom att gå in i olika riskkapitalfonder. Men varje år gör bolaget också mellan tre till fem direktinvesteringar, i ungefär samma storleksordning som den man nu gjort i Virgin pulse. Främst rör det sig om mer etablerade bolag utanför Norden. Under 2015 investerade man  exempelvis 200 miljoner kronor i Klarna. 

Läs mer