Sök

Oljeshejk pumpar in miljoner i svenska hörlursuppstickaren Earin

PreemEarin

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Hörlursbolaget Earin tar in 30 miljoner kronor i sin första riskkapitalrunda. Nu ska produktionen skalas upp.

Malmöbolaget Earin utvecklar trådlösa hörlurar och genomförde för några år sedan Sveriges näst mest lyckade crowdfundingkampanj någonsin.

Under hösten 2015 lanserade bolaget sin första produkt och i somras kunde Breakit rapportera att bolaget räknade med en omsättning på 100 miljoner kronor för 2016.

Riktigt så bra gick det dock inte.

“Vi är inte helt klara med bokslutet än men vi landar väl på ungefär 68 miljoner kronor. Det gick spikrakt uppåt i början men det tog längre tid än beräknat att komma igång i Europa”, säger bolagets finanschef Per Sennström.

Han har dock stor tro på att 2017 ändå kommer att bli ett rejält rekordår för bolaget. Under andra kvartalet kommer bolaget nämligen att lansera nästa version av sina hörlurar.

För att möta den förväntade efterfrågan har bolaget nu valt att ta in 30 miljoner kronor i riskkapital.

“Man binder upp stora mängder kapital i produktionen. Man får betala långt i förväg innan pengarna kommer in på kontot igen”, säger Per Sennström.

Den nya versionen av lurarna har en viktig uppgradering: inbyggd mikrofon. Tidigare har det inte gått att använda bolagets lurar som headset. Den nya förändringen tror Per Sennström kan öppna upp för en helt ny säljkanal.

“Det här öppnar för att sälja våra hörlurar tillsammans med mobiltelefoner. Att sälja mot teleoperatörer kommer bli en prioritet i Sverige och Europa”, säger han.

I finansieringsrundan värderas bolaget till 130 miljoner kronor, vilket är en bit under den förväntade omsättning för 2017. I startupsammanhang kan det ses som en relativt låg värdering för ett bolag som redan är gott och väl igång med försäljningen.

“Det kommer komma lite nyheter nu under våren. Vi har en annan värdering som vi hoppas landa på under mitten av 2017. Nu valde vi att släppa in några ägare på en billigare värdering”, säger Per Sennström.

Betyder det att ni räknar med att ta in en större kapitalrunda relativt snart?

“Jag kan tyvärr inte uttala mig om det riktigt än”, säger Per Sennström.

Att det finns mer pengar att hämta hos de nya investerarna är det ingen tvekan om. På listan över investerare hittar man en rad affärsänglar men även investmentbolaget LMK, som investerat i cyckelairbagen Hövding, samt investmentbolagen Midroc och Granitor.

De två senare är en del av oljeshejken och Preem-ägaren Muhammed Al-Amoudis affärsimperium. Enligt tidningen Forbes, är den Etiopiske oljeshejken god för över 70 miljarder kronor.

“Vi har inte haft någon direktkontakt med honom utan det är investmentbolagen i hans sfär som har investerat”, säger Per Sennström.

Den svenska investeringsverksamheten i Midroc drivs av bröderna Christer och Roger Wikström.

Läs mer