Sök

Stjärnentreprenörens fyrhjulingsbolag köps upp – locket på från storägaren

Zoomabilitys

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Zoomability, där Dooer- och Pingdom-grundaren Sam Nurmi är största ägare, har köpts upp av New Equity Ventures.

Det är New Equity Ventures helägda dotterbolag A IT-solutions som idag meddelar att man köpt upp Zoomability. Bolaget utvecklar eldrivna fyrhjulingar som gör det möjligt för personer med funktionshinder att ta sig fram i svåra terränger.

Hur mycket New Equity Ventures, som är ett riskkapitalbolag som investerar i bolag med ambitionen att sätta dem på börsen, betalar för köpet framgår inte. Men enligt bolaget rör det sig om en så kallad apportemission, vilket innebär att bolaget byter egendom, vanligtvis aktier, i utbyte mot Zoomability-aktier.

Sannolikt blir de befintliga ägarna av Zoomability nu delägare i det nya bolaget – New Equity Ventures ägarandel i dotterbolaget minskar i samband med affären från 100 procent till 21,2 procent.

"Mer information om den nya gruppen kommer presenteras inom kort", kommenterar New Equity Ventures i ett pressmeddelande.

Breakit kunde nyligen avslöja att serieentreprenören Sam Nurmi, som idag driver bokföringsstartupen Dooer och sedan tidigare sålt analysbolaget Pingdom för mer än en halv miljard kronor, i det tysta klivit in som största ägare i Zoomability med 30 procent av aktierna.

Den gången var både Sam Nurmi, som precis som Zoomability är från Västerås, och bolagets ordförande Gerard de Geer väldigt tystlåtna kring investeringen och framtiden.

“Som alla startups känns det alltid bra att få in nya investerare. För oss är Sam lika viktig som våra andra aktieägare. Varför Sam valde att gå in i bolaget får du fråga honom om", sade Zoomabilitys styrelseordförande Gerard de Geer då.

Sam Nurmi valde själv att inte kommentera investeringen överhuvudtaget.

När Breakit nu når Sam Nurmi för att kommentera Zoomability-affären lägger han, precis som förra gången, locket på.

“Nej, jag har ingenting att säga om det.”

Huruvida han är ägare i nya Zoomability (A IT-solutions byter namn till Zoomability Int. i samband med affären) vill han varken bekräfta eller dementera.

Zoomability, som grundades 2011, omsatte 14 miljoner kronor under 2015 med ett positivt resultat på cirka en halv miljon kronor. De fyra föregående åren har bolaget dock gjort förluster på sammanlagt 9 miljoner kronor.

Efter Sam Nurmi är riskkapitalbolaget Almi Invest bolagets näst största ägare med 20 procent av aktierna. Venture House äger därefter 14 procent av bolaget, enligt bolagets årsredovisning för 2015.

Breakit har sökt New Equity Ventures, Gerard de Geer och Zoomabilitys vd Björn Larsson. 

Fotnot: Zoomabilitys styrelseordförande är inte miljardären och konstsamlaren med samma namn, Gerard de Geer.

Läs mer