Sök

Regeringens förslag kommer att reta gallfeber på Spotify

Personaloptioner

Martin Lorentzon (till vänster) är medgrundare till Spotify. Till höger: Näringsminister Mikael Damberg. Foto: TT

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Nu lägger regeringen till sist fram sitt förslag om ändrade optionsregler. De stora svenska techbolagen lär bli allt annat än nöjda, skriver Breakits Johanna Ekström.

Personaloptioner är en av de viktigaste frågorna för den svenska startupindustrin. Detta eftersom det kan hjälpa små företag att locka till sig talanger trots att man inte kan erbjuda konkurrenskraftiga löner.

De anställda får genom optionerna vara med och skörda frukterna av bolagets eventuella framgångar. Samtidigt är det regelverk som finns idag krångligt och inte särskilt förmånligt.

Därför satte många stort hopp till den utredning som presenterades i frågan i våras. Men den blev något av en besvikelse när den väl kom.

De mer förmånliga regler som utredningen föreslog var nämligen begränsade till bolag med färre än 50 anställda, och med mindre än 80 miljoner kronor i omsättning. Något som direkt diskvalificerade bland annat techsuccéer som Klarna och Spotify.

Sedan dess har en serie lobby-insatser gjorts i frågan. Flera kända techprofiler har gått ihop och undertecknat debattartiklar där man kräver mer frikostiga regler. Många har hänvisat till Storbritannien där begränsningen gäller för bolag med färre än 250 anställda. Inte minst Spotify-grundarna har varit flitiga i debatten. De lär inte bli nöjda nu.

Under söndagen presenterade finansminister Magdalena Andersson, finansmarknadsminister Per Bolund och näringsminister Mikael Damberg sitt förslag.

I det står det klart att regeringen går nästan helt på utredarens linje i fråga om vilka bolag som ska få ta del av skattelättnaderna. Den enda justeringen från utredningen är att gränsen för hur gammalt ett bolag får vara höjs till tio år, från tidigare sju.

När det kommer till vilka personer i ett bolag som får ta del av de mer gynnsamma optionerna, så har regeringen gjort betydande ändringar. Nu omfattas även större delägare och redan befintliga ägare - så länge de är anställda, arbetar i bolaget och får lön.

Men överlag ligger regeringens förslag väldigt nära utredarens.

Varför väljer då regeringen att gå på utredarens linje trots kritiken? Själva uppger ministrarna att förslaget handlar om att ringa in de företag som har störst behov av skattelättnaden. Dit anser man inte att medelstora företag hör. Samtidigt hänvisar ministrarna också till att förslaget måste utformas på ett sätt som gör att det inte blir några problem att få det godkänt av EU-kommissionen.

Det sistnämnda skälet känns lite tunt med tanke på att Storbritannien redan har fått igenom ett mer generöst förslag. Snarare handlar det nog om pengar. Det är alltid svårt att beräkna vad en mer generös reform skulle kosta och vad den skulle ge tillbaka i form av fler jobb.

Klart är dock att generösare skatteregler för alla bolag med färre än 250 anställda skulle bli bra mycket dyrare än det förslag som nu läggs fram.

Läs mer