Sök

Därför lockar Skånes startups till sig investerarnas miljarder just nu

Malmö startups

Jeremie Poirier, Malmö Startups och Charlotta Tönsgård, vd för Min Doktor. Foto: Sara Lindh samt pressbild.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Skåne lockar till sig rekordstora investeringar. Breakit åkte till Malmö för att förstå vad det beror på.

En läkare slår sig ned i den rymliga soffan i foajéen på Norra Vallgatan, ett stenkast från Malmös centralstation.

Han är på vårdstartupen Min Doktors huvudkontor, bland annat för att lära sig de digitala verktyg som behövs.

”Ah, det finns en kanal i Slack för det. Det får du visa mig hur man använder”, säger han entusiastiskt. 

***

Hittills i år har 1,1 miljarder kronor investerats i skånska startups, enligt data från Nordic Tech List. Det kan jämföras med 650 miljoner kronor under hela 2015.

En bidragande orsak är givetvis jätterundan i Malmö-bolaget Neo Technology. Men även utan den kommer investeringarna i år att slå 2015 med råge. 

Minst åtta investeringsrundor (se faktaruta) har resulterat i kapitaltillskott på minst 50 miljoner kronor.

Min doktor fick tidigt i år in 55 miljoner kronor, bland annat från riskkapitalbolaget EQT Ventures. Nu syns reklam runt om i Skåne för bolaget som vill få fler att anamma framtidens vård. 

Charlotta Tönsgård styr sedan i våras som vd startupen, grundad av läkaren Magnus Nyhlén.

Bolaget, enkelt uttryckt är ett slags digital vårdcentral, är en av aktörerna som sett till att Skåne sätter rekord.

Charlotta Tönsgård menar att Skåne, bland annat i Malmö och Lund, haft en levande startup-scen i många år.

”Det som har hänt under den senaste tiden är att folk har fått upp ögonen för för Skåne, som något självförvållat stått i skuggan av Stockholm”, säger hon. 

Med dagens digitaliserade affärsmodeller lanserar många startups sin produkt eller tjänst mot en tilltänkt global marknad. Geografi bör spela en mindre roll.

Men avståndet till Stockholm skapar trots det en tröskel för investeringar. 

”Att man inte riktigt finns på kartan hos de som jobbar från Stockholm gör att tröskeln blir högre när man ska söka kapital. De stora riskkapitalbolagen har inte folk här”, säger Charlotta Tönsgård. 

***

VC-bolagen besöker dock Malmö med viss regelbundenhet. På Malmö stads inkubator Minc hölls i förra veckan en kapitaldag för första gången, där tio startups pitchade inför investerare från bland annat Northzone och Industrifonden. 

 

Många styrde sedan sina steg tvärsöver gatan för ”Startup Live!”, Malmös svar på Sthlm Tech Fest eller Slush. 

Arrangemanget var fullsatt, folkligt gratis och festligt.

Besökarna fick bland annat se Joachim Samuelsson, styrelseordförande i det nyligen noterade ar/vr-bolaget Crunchfish, dansa Zumba på scen. Han hade all anledning att fira.

Crunchfish och Neo Technology kan båda ses som aktuella exempel på att skåne kan föda techsuccér. TAT och Polar Rose är två välkända bolag tidigare har köpts upp av techjättarna Blackberry och Apple.

***

 

Jeremie Poirier styr tillsammans med Lovisa Nicklasson Malmö Startups, en organisation som verkar för ett gynnsamt klimat för nya snabbväxande bolag i regionen.

Det behövs, inte minst efter Sony Mobiles jätteneddragning i Lund.

Breakit träffar Jeremie Poirier honom på Minc dagen efter Startup Live, som enligt arrangören samlade över 800 deltagare. 

Frågan om vad Malmös och Skånes startups bör göra för att bli mer synliga för investerarna är ställd på fel sätt, menar Jeremie Poirier.

”Frågan borde ställas tvärtom: vad ska de stora riskkapitalbolagen i Stockholm göra för att vara mer aktiva i Skåne. I själva verket är det riskkapitalbolagen som missar tillfällen för att de inte är här”, säger han.

Flera av de entreprenörer som Breakit träffar vittnar om en frustration över de stora VC-bolagens inaktivitet i regionen. Samtidigt får man känslan av att många bolag, speciellt i Malmö, hjälper varandra på ett sätt som inte syns i exempelvis Stockholm.

Trots avståndet till investerarna är det ett faktum att regionen går mot ett rekordår. Jeremie Poirier lyfter fram ”Malmö-modellen” som en bakomliggande orsak. Scenen är måhända liten, men byggd på samarbete. 

”I Malmö går folk inte igenom sin startup-resa på egen hand. Malmö-modellen – att föra det vidare och fokuset på att sätta communityt först och att vara en framgångsrik startup i andra hand – är verkligen det som får det att funka”, säger Jeremie Poirier och fortsätter: 

”Folk som redan har blivit framgångsrika, som Hampus Jakobsson och Charlotta Tönsgård, fokuserar verkligen på att föra det vidare”. 

Scenen kretsar hårt kring hubbar som Minc, The Ground, Djäkne och till viss mån Media Evolution. 

På The Ground sitter bolag som Bitcraze, Mionix, Zook och Mapillary. 

Jan Erik Solem, grundare av det sistnämnda bolaget, tycker dock att det finns positiva aspekter med att Malmö-boalgen ibland seglar lite under radarn på medierna och investerarna. 

”Det skrivs inte lika mycket om startups här som i Stockholm, och det är inte lika mycket hajp. Det är bra, då kan folk fokusera på att bygga bra grejer”, säger Jan Erik Solem. 

Detta är en artikel från Breakits reportageresa till Malmö. Läs de andra delarna här:

Sålde till Apple i elfte timmen – nu ska Mapillary kartlägga världen

Kan en av dessa tio skånska startups bli nästa techsuccé?

Köp en ko och ät upp den – eller boosta barnens självförtroende

Hela listan – Skånebolagen som lockat till sig mest kapital

Här är de skånska startups som fått in mest kapital hittills under 2016, enligt näringslivssajten 8till5, som byggt statistiken på data från Nordic Tech List.

Siffrorna är i miljontals kronor.

1. Neo Technology: 283,8

2. Sol Voltaics: 139,4

3. Mapillary: 68,4 

4. Crunchfish: 63,4 

5. Acconeer: 58,6

6. Min Doktor: 54,4 

7. Orbital Systems 

8. Simris Alg: 51,4

9. Flatfrog: 43

10. Oatly: 37,3

Läs mer