Sök

"Kommer finnas möjligheter för branschen att medverka i detta"

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Vice riksbankschef Cecilia Skingsley bjuder in entreprenörer att komma med sina bästa idéer kring den nya valutan "e-kronan".

Journalisterna flockades kring vice riksbankschefen Cecilia Skingsley när hon klev av scenen på Breakits event Fintech Stockholm. Sent igår kväll kom nyheten – att riksbanken funderar på att ge ut en digital valuta. 

Under sin dragning på Fintech Stockholm utvecklade Cecilia Skingsley resonemangen kring varför en ”e-krona” egentligen behövs.

Här är två av huvudpunkterna:

# Stabilitet. När det blir finanskris står svenskarna på kö utanför bankkontoren för att ta ut sina pengar i kontanter. En e-krona utgiven av en centralbank skulle vara mer stabil än de elektroniska pengar som vi har på våra sparkonton. 

# Tillgänglighet. En grupp människor, Skingsley ville inte svara på hur stor denna grupp är, hamnar utanför. En e-krona ska tillgodose behovet av säkra betalningar för de som inte får, kan eller vill använda det traditionella banksystemet. 

Nu påbörjas ett två år långt utredningsarbete innan Riksbanken ska ta ställning till om man, som första centralbank i världen, ska ge ut en digital valuta. 

Bankerna lär dra öronen åt sig då Riksbanken öppnar för att möjligen ge ränta på insatta pengar i e-kronan. Det skulle innebära att valutan blir en direkt konkurrent till andra sparformer. 

Men för den växande fintech-branschen kan e-kronan innebära en intressant öppning. Riksbanken har i dagsläget högst skissartade idéer kring hur en digital valuta ska gestalta sig i verkligheten. 
Riskbanken efterlyser nu idéer och förslag. 

”Fintechscenen är välkommen att läsa mitt tal och fundera kring vilka olika typer av förslag man kan tänkas ha”, säger Cecilia Skingsley.

Hon poängterar att Riksbanken i nuläget undersöker en rad frågor på makronivå, som hur penningmarknaden i Sverige skulle påverkas. 

”Men parallellt med det behöver vi också titta på olika tekniska lösningar, och vad de tillför. Så det kommer finnas möjligheter för branschen att medverka i detta”, säger Cecilia Skingsley.

Vad vill du ge för något råd till de fintech-bolag som vill vara med?

”Fundera på vad pengar egentligen är för någonting, och vad de tillför i samhällsekonomin. Sen titta på vad det är för behov som betalningsmarknaden inte löser i dag där staten kan bidra med ett offentligt erbjudande för de som inte kan, vill eller får tillgång till de andra teknikerna”. 

Riksbanken utesluter inte möjligheten att bygga en e-valuta på en så kallad, distributed ledger (tekniken bakom kryptovalutan bitcoin).

Varför behövs egentligen e-krona?

”I Sverige finns det ingen lagstadgad skyldighet att förse sina kunder med kontanter. Går du inte i en butik finns ingen skyldighet att ta emot kontanter. Det i kombination med att vi har en snabb teknisk utveckling gör att Sverige ligger bland de första att avveckla en 350 år gammal metod att betala. Då är det naturligt för oss som centralbank att fundera på om vi ska komma med vårt erbjudande även i en modern digital form”.

Missade du Cecilia Skingsleys dragning? Lugn - du kan titta på hela talet nedan. 

 

Läs mer