Sök

Neo Technology tar in 320 miljoner - Ola Rollén blir storägare

Neo TechnologyGreenbridge

Emil Eifrem, medgrundare Neo Technology och Olla Rollén, vd på Hexagon.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Malmö-bolaget Neo Technology tar in 320 miljoner kronor, kan Breakit berätta. Den just nu häktade Hexagon-chefen Ola Rolléns investmentbolag Greenbridge tar den största posten.

Neo Technology är världsledande inom den datahanteringsteknik som kallas grafdatabaser. Malmö-startupen uppmärksammades bland annat i våras när det kom fram att bolagets teknik använts för att granska banken Mossack Fonsecas bolagsregister i Panama-skandalen.

Bland kunderna återfinns amerikanska giganter som Walmart och Ebay.

”Om du köper mjölk, öl och sandaler på Ebays sajt, och jag köper samma saker, då kan systemet enkelt se att vi gillar samma grejer. Köper jag därefter en Sagan om Ringen-bok, då förstår systemet att dem borde rekommendera Sagan om Ringen även till dig”, har grundaren Emil Eifrem tidigare förklarat för Breakit.

"Men för att komma fram till det måste man hitta mönstret, och det är den traditionella databasen fullständigt urusel på. Vi är inte nog inte 20 eller 30 procent bättre, utan vi är tusen gånger bättre på den typen av grejer. Eller snarare en miljon gånger bättre".

Men konkurrensen är tuff.  När vi pratade med Emil Eifrem under Almedalsveckan i somras berättade han att det finns ett ökande hot mot det framgångsrika bolaget.

Det handlar om att jättar som Microsoft, Amazon och Oracle den senaste tiden har släppt konkurrerande tjänster.

Som ett led i kampen mot jättarna har Emil Eifrem nu fyllt på bolagets kassa - rejält. Totalt sett tar bolaget nu in 36 miljoner dollar, vilket motsvarar 320 miljoner kronor.

Det är en av de största finansieringsrundorna för ett svenskgrundat bolag hittills i år.

Huvudinvesterare i rundan är det svenska investmentbolaget Greenbridge. Bakom bolaget står Ola Rollén, mätteknikbolaget Hexagons vd.

“Jag tycker att Greenbridge har en hälsosam syn på hur man bygger bra bolag. Ola har tagit Hexagon från ett börsvärde på runt 1 miljard till 100 miljarder kronor. Det är inte bara bra för att vara svensk, det är världsklass”, säger Emil Eifrem till Breakit.

Tidigare i veckan stod det dock klart att den hyllade Ola Rollén häktats efter misstankar om insiderhandel i Norge. 

Hur häktningen av Rollén, som i skrivande stund fortfarande sitter häktad, påverkar investeringen och bolaget vill Emil Eifrem däremot inte kommentera alls.

"Jag har just fått reda på det, precis som alla andra."

Enligt Di Digital var tanken från början att Ola Rollén skulle träda in i Neo Technologys styrelse men att bolaget har skjutit på det i samband med misstankarna mot Hexagon-vd:n.

Att Neo Technology skulle välja att ta in mer riskkapital var dock ingen självklarhet. Den senaste tiden har bolaget arbetat aktivt för att bli kassaflödespositivt.

“Folk tyckte att de såg ett bevis på att techbubblan sprack när Linkedin-aktien rasade med över 40 procent i vintras. Den publika aktiemarknaden har hämtat sig bra men på den privata har det fortfarande varit tuffare. Därför började vi fokusera hårt på att bli kassaflödespositiva. Det är en otroligt stark grej att inte behöva mer kapital”, säger Emil Eifrem och fortsätter:

“Samtidigt är det så här att när vi har bevisat för världen hur värdefullt det här är, då kommer giganterna in. Då känner vi att vi behöver kapital så att vi fortsätter vara nummer ett när marknaden verkligen exploderar".

Emil Eifrem flaggar nu för att bolaget kan börja titta på möjliga förvärv.

“Det blir framförallt bolag som sitter på närliggande teknologi som kan göra att vi kan bygga ut plattformen snabbt. Ett viktigt element för våra kunder är integreringen mot olika verktyg. Vissa av de vill vi äga själva”, säger han.

320 miljoner kronor, kommer det verkligen att räcka om Microsoft och Amazon verkligen storsatsar på det här?
“Svår fråga. Jag tror det är oskrivet än så länge. VI har varit väldigt kostnadseffektiva om man jämför med många i Silicon Valley. Jag känner personligen väldigt starkt för det. Å andra sidan vet vi att det i allmänhet är väldigt dyrt att bygga databasbolag. Det här är riktig grundteknologi och man ska sälja in det till världens största bolag”, säger Emil Eifrem.

Du har tidigare sagt att ni har pratat internt om att börsnotera bolaget 2020, gäller det fortfarande med den nya strategin?
“De planerna ligger kvar. Det vi planerar är att bolaget ska vara skickat för att börsnoteras men om det är ett dåligt noteringsår kan det hända att vi väntar”, säger Emil Eifrem.

I kapitalrundan deltar även de befintliga investerarna Eight Roads, Sunstone och svenska Creandum.

Läs mer