Sök

Erik Wisterberg: Här är Eniros riktiga problem i en enda mening

EniroGoogle

Erik Wisterberg är reporter på Breakit. Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Eniros kris handlar om mycket mer än några banker som satt sig på tvären. Det skriver Breakits Erik Wisterberg i en nyhetsanalys.

Techinvesteraren Staffan Persson visste vad han gjorde när han dumpade sitt innehav i Eniro. Som mest ägde han 11 procent av sökbolaget.

Breakit kunde för en månad sedan avslöja att han sålt allt.

”Min känsla är att Eniro var ett oskönt magplask ungefär som att bli uppskörtad på Kiviks marknad”, sade Stefan Persson.

Nu ser Eniro, av allt att döma, ut att bli ett nytt Stampen.

På fredagsmorgonen – i stort sett samtidigt som den västsvenska hårt skuldsatta tidningskoncernen glatt meddelar att man avslutar sin företagsrekonstruktion – flaggar Eniros nye vd Örjan Fridh för att bolaget kan tvingas gå in i en rekonstruktionsprocess.

"Jag är inte säker på att vi kommer att klara detta", säger han till Breakit.

I klartext: Eniro står vid ruinens brant. Bolaget klarar inte att amortera på sina lån. Man är i händerna på det bankkonsortie som lånat ut pengar.

Under 2014 var det forna telefonkatalogbolaget en av Stockholmsbörsens verkliga raketer. Aktien, som vid toppen handlades för över 60 kronor är i dag värd 30 öre. Givetvis rasade kursen efter fredagsmorgonens dramatiska besked.

Så vad har egentligen hänt?

Det långa svaret är att Eniro skakats av en långvarig turbulens, där startpunkten var avslöjandet om uppblåsta intäkter i bokföringen. Samtidigt har bolaget misslyckats med att hålla intäkterna uppe i sin transformation från telefonkataloger till digitala produkter. Utländska ägare, i form av kapitalhungriga hedgefonder har också pressat bolaget till att pumpa upp utdelningarna, vilket spelat in för den skuldbörda som nu blivit ett akut problem. 

Det korta svaret – som jag tror bär större relevans för Eniros överlevnadsmöjligheter på sikt – ryms i en mening ur Eniros färska kvartalsrapport.

Eniros plan var att ta upp kampen mot Google med "lokalt sök". Om du ville hitta en cykelverkstad på Östermalm så skulle du använda Eniros kartsök, istället för Google.

"Eniro har hållit på med lokalt sök så länge vi har funnits, huruvida vi är bättre än Google får användarna avgöra. Men vi se att vi har fördelar som Google inte har och fler års erfarenhet av att hantera den här typen av data, sade Eniros produktutvecklingschef Mattias Wedar, till IDG för drygt ett år sedan.

Siffrorna i Eniros kvartalsrapport visar med all tydlighet användarnas dom.

På en marknad (sök) som uppvisar tvåsiffriga tillväxttal varje år, enligt IRM, backar Eniro. 

I bibelns berättelse var det den späde David som högg huvudet av Goliat, den väldiga krigaren ur filisteernas led.

Denna gång ser Goliat ut att gå vinnande ut ur striden. Eniros kräftgång visar att drömmen om lokalt sök håller på att krossas av Google.

Den stora berättelsen om nätets ekonomi kommer även fortsatt att handla om jättarna från väst – som sargar, krossar eller köper upp konkurrenterna. Och om små nishade spelare som, på allvar, är briljanta på det de gör.

Eniro hoppas nu kunna samarbeta mer med Google. 

"Eniro har sedan förra året påbörjat ett arbete med att utvidga samarbetet med Google. Det ska vi fortsätta med. Genom det samarbetet fångar vi de mindre kundernas behov och samspelet Eniro/Google ger effektiv träff oavsett var du som användare söker", skriver Eniro i sin kvartalsrapport. 

Läs mer