Sök

Sålde sina cykelbolag - för att ta upp kampen i förrådsbranschen

24 StorageBig easy

Johan Adolfsson, Viktor Olsson och Daniel Stånggren har startat förrådsbolaget Big easy. Foto: Shiva Pourezza

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Big easy vill digitalisera magasineringen av prylar - i år ökar omsättningen med 80 procent.

Viktor Olsson har, tillsammans med sina medgrundare Johan Adolfsson och Daniel Stånggren, det senaste året sålt inte mindre än två cykelbolag. Allt för att kunna satsa helhjärtat på sin förråds-startup Big easy.

Cykelbyrån, som hyr ut cykelpooler till företag, grundades 2010 och togs in i Handelshögskolans Business lab. Efterhand startades också e-handeln Ridewithstyle som sålde cyklar och tillbehör.

“Vi fick inte in några jättepengar vid försäljningarna, men det var över en miljon. Pengar som vi investerar i vår nya verksamhet. Jag är mest nöjd över att vi sålt verksamheter som faktiskt funkar och som drivs vidare”, säger Viktor Olsson.

Det senaste året har dock förrådsverksamheten Big easy tagit upp allt mer tid. Nu har bolaget fått in 7 miljoner kronor i externt kapital, hälften från vänner och bekanta och hälften via ett lån från Almi företagspartner.

Den första anläggningen öppnades i Spånga i november 2014 och den andra i Älvsjö i augusti i år.

Idén kom när Viktor Olsson och Johan Adolfsson jobbade extra som flyttgubbar samtidigt som de pluggade, och drev cykelbolagen. Det slutade med att de även startade sin egen flyttfirma.  

“Det var den verksamheten som gick snabbast framåt, och eftersom vi alltid varit beroende av att få in lön blev det mer fokus på den. Det rullade på bra och många rekommenderade oss”.

“Efterhand började vi ha lite magasinering på vårt lilla lager. En kompis undrade om vi inte funderat på self storage-branschen. Det lät så klart jätteintressant, men höga ingångskostnader. Det slutade med att hans familjeföretag gick in med en investering”, säger Viktor Olsson.

Nu ligger fokus på att fortsätta expandera. I nuläget hyr Big easy förvaringslokalerna, men det finns funderingar på att köpa fastigheter framöver. Utöver det är digitaliseringen av tjänsten viktig, menar Viktor Olsson.

“Man måste jobba mycket med det: Hur man bokar, hur man kommunicerar med kund och så vidare. Utmaningen är att digitalisera, och samtidigt behålla en hög och personlig service”, säger han.

Just det senare tror han är en av Big easys fördelar i förhållande till konkurrenterna.

“Vi är väldigt flexibla. Det är vi grundare själva som jobbar ute på lagren”.

Inför kommande expansion kommer bolaget eventuellt att ta in ytterligare kapital. Där ligger man dock lite i lä i nuläget jämfört med konkurrenten 24 Storage, vars idé bygger på en högre grad av automatisering, som tagit in totalt 140 miljoner kronor.

Förra året omsatte Big easy 1,7 miljoner och gjorde ett minusresultat på 1,2 miljoner kronor. I år räknar Viktor Olsson med en omsättning på över 3 miljoner kronor. På grund av de investeringar som gjorts under året ser det dock inte ut att bli någon vinst.

Läs mer