Sök

Bioservo tar in 22 miljoner från Börje Salming med flera

Bioservo

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Svenska Bioservo har redan ett samarbete med Nasa och General Motors kring utveckling av en robothandske. Nu tar bolaget in 22 miljoner kronor i riskkapital från bland andra två före detta hockeyproffs.

Bioservo startades 2006 av professorer och forskare från KTH och Karolinska institutet som ville hjälpa människor med till exempel nedsatt handfunktion. Resultatet blev produkten Servohandsken.

Handsken känner av vad användaren vill göra, till exempel greppa om en hammare, och förstärker greppet automatiskt.

“När man har handsken på sig känns det egentligen som att man har en starkare hand. Du kan hålla i ett verktyg som väger två kilo utan att tappa det, och du kan hålla i ett ägg utan att krossa det. Kraften tillförs proportionerligt”, säger Tomas Ward, vd för Bioservo.

En av de större kunderna i Sverige är Arbetsförmedlingen, som köper in handskar till exempelvis personer som behöver dem för att kunna komma tillbaka till jobbet efter en skada. Bolaget omsatte förra året 11 miljoner kronor och gjorde en förlust på 7 miljoner.

Nu växlar Bioservo upp tempot. Bolaget har nyligen tagit in 22 miljoner kronor i en nyemission. Bland investerarna märks Håkan Björklund, tidigare vd för läkemedelsbolaget Nycomed som såldes till japanska Takeda för 85 miljarder kronor 2011.

Håkan Björklund investerar via företaget Tellacq, som drivs av en grupp privatinvesterare, och som står för lejonparten av de 22 miljonerna. 

De två tidigare hockeyproffsen Börje Salming, Fredrik Olausson deltar också i rundan, enligt dokument från Bolagsverket.

“De som investerar är personer som är engagerade i att hjälpa människor till bättre hälsa. Vi har stött på dem i sammanhang som rör det”, säger Tomas Ward utan att ge några ytterligare detaljer.

Nästa steg för Bioservo handlar bland annat om att utveckla en produkt för tillverkningsindustrin. Bolaget har ett samarbete med General Motors och Nasa, som rör den kommande produkten. Rymdorganet och fordonsjätten har tidigare utvecklat en robothandske tillsammans - nu ingår alltså även Bioservor i det partnerskapet.

“Det handlar om att hjälpa människor som arbetar med att göra vissa tunga och repititiva moment vid ett löpande band, eller vid andra typer av industriell montering som kräver en mänsklig hand”, säger Tomas Ward.

Handlar det fortfarande om handskar eller vill ni bredda er?
“Vi tittar på produkter för större delar av överkroppen. Lite förenklat kan du säga att det till exempel är en typ av arbetsväst med robotteknologi som tillför kraft för att lyfta armarna, som kan stötta dig när du till exempel lyfter armarna ovanför huvudet”.

Läs mer