Sök

Northzones nya rekordfond live – ska vaska fram nästa Klarna

SpotifyKlarna

Klarna, Tobii och Spotify finns i Northzones portfölj. Foto: Pressbilder från bolagen.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Med över 3 miljarder i kassan ska Northzone investera tungt i nya fintech-bolag.

Northzone är ett av Sveriges tyngsta riskkapitalbolag, grundat 1996. Med kontor i London, New York, Stockholm och Oslo jobbar Northzone, precis som många andra investerare, med att vaska fram nästa stora succé inom den heta techsektorn.

Tidigare har man gått in i bolag som Klarna, Spotify, Avito och Tobii. 

I just Spotify, den svenska streamingtjänsten som enligt Breakits källor ska börsnoteras under nästa år, var Northzone en av de allra tidigaste investerarna.

Under våren har Northzone krattat manegen för en ny fond som ska investera i svenska och europeiska techbolag. 

Di Digital rapporterade i maj att fonden skulle uppgå till 300 miljoner euro, motsvarande 2,8 miljarder kronor. 

När fonden nu är stängd, och ska börja investera, står det klart att det målet överträffades. 

”Vi gick över tre miljarder”, säger Hans Otterling, partner på Northzone som dock inte vill specificera det exakta beloppet. 

Klart är att fonden, som presenteras senare i dag på Sthlm Tech Fest , blir rekordstor. 

”Det är vår största fond någonsin. Det har också gått rekordsnabbt att få in finansieringen, säger Hans Otterling. 

Skandia, samt tredje och sjätte AP-fonden, är liksom i Northzones tidigare fonder med och investerar tillsammans med ett antal internationella spelare. 

Redan har två investeringar gjorts. Det handlar om spanska Cornerjob, en mobilbaserad marknadsplats för jobb, samt finska Zervant som ska hjälpa mindre bolag att komma igång med e-fakturor. 

Jakten efter nya stora succér, som Klarna, ska gå genom mobilen. 

”Vi har passerat en intressant punkt där alla generationer spenderar mest tid i mobilen istället för datorn, inte bara de unga. Mobilen är bland annat grunden till att e-handeln har exploderat under de senaste åren. Nu kan man shoppa var man än befinner sig”, säger Hans Otterling.

Konkret kommer Northzone att titta efter investeringar i ett antal sektorer. Satsningen mot e-handel fortsätter. Ed-tech, alltså bolag som vill förändra utbildningsväsendet, blir ett fokusområde. Den heta fintech-sektorn kommer också att vara ett prioriterat område. 

”Brexit kommer att accelerera utvecklingen inom fintech”, säger Hans Otterling.

Varför då?
”London är världens bankcentrum, och nu sker en stor politisk förändring. Alla banker ser nu över sin verksamhet, vilket även kommer betyda att de ser över hur de kan förbättra sin verksamhet med hjälp av it och tech.

"Brexit snabbar upp förändringstakten vilket talar starkt för fintech”. 

Totalt ska de dryga tre miljarder kronorna investeras i 25-30 bolag, under 3-5 år. Fondens livslängd är liksom tidigare 10 år. Fokus ligger på svenska, nordiska och europeiska techbolag.

”Det som är viktigt för oss är att vi kan följa med bolagen länge. I många företag har vi varit med även i senare rundor”. 

Breakits kartläggning över samtliga investeringar i svenska techbolag visade att 12 miljarder pumpades in i sektorn, bara under årets första sex månader. EQT sjösatte under våren sin jättelika techfond som fyllts med över 5 miljarder kronor.  

Hans Otterling ser dock inte någon risk för en bubbla när allt fler vill vara med på tech-tåget.

”Det kan givetvis förekomma felvärderingar, men att det skulle bli en krasch är högst osannolikt. Det finns fortfarande mer investeringsmöjligheter än vad det finns kapital”.

Nyligen kunde Breakit berätta att Northzone drabbats av ett avhopp. Tim He lämnar firman för att istället börja jobba för Kinnevik.

”Eftersom den europeiska riskkapitalsektorn utvecklas så starkt lockar den till sig väldigt mycket talangfulla människor. Det är naturligt att de gör karriär”, säger Hans Otterling. 

Läs mer