Sök

Rekordår för Teenage Engineering – som fyller kassan med miljoner

Teenage Engineering

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Näringslivstoppar och bolagets grundare fyller musikstartupen Teenage Engineerings tomma kassa med totalt 18,8 miljoner kronor. Samtidigt visar bolaget upp en kraftig försäljningsökning, avslöjar Breakit.

Den svenska musikstartupen Teenage Engineering, som tillverkar en ny typ av portabla synthar och samplers, är något av en udda fågel i det svenska näringslivet. Bolaget har enligt egen utsago hittills valt att tacka nej till riskkapital, man har inrett sitt garagekontor med Lamborghini-bilar och medgrundaren Jesper Kouthoofd har i en tidigare intervju med Breakit sagt att han vill att bolaget på sikt ska ägas av den svenska staten.

"I princip alla stora stjärnor har vår synth och jag vet Hans Zimmer har använt den till musiken i Interstellar och Spiderman-filmerna. Även spelföretagen gör ljudeffekter, och hiphop-producenter och Jay-Z använder den”, sade Jesper Kouthoofd då.

Nu tycks bolaget ha fått rejäl fart på sin omsättning. Enligt företagets färska årsredovisning hade Teenage Engineering en omsättning på 62,6 miljoner kronor under 2015. Det kan jämföras med 35 miljoner kronor under den 18 månader långa räkenskapsperioden från juli 2013 till december 2014.

”Omsättningen har ökat kraftigt under 2015 jämfört med tidigare år som en följd av lanseringen av de nya produkterna”, skriver bolaget i sin årsredovisning.

Produkterna i fråga är de bärbara syntharna OP-1, högtalaren OD-11 samt minisynthen Pocket Operator.

Men det är inte oproblematiskt att driva en hårdvarustartup. Teenage Engineering redovisade under fjolåret ett negativt resultat på 7 miljoner kronor. Det kan jämföras med det förlängda räkenskapsår som avslutades i december 2014. Då redovisade bolaget en förlust på 11 miljoner kronor.

Vid starten av 2016 hade Teenage Engineering dessutom bara 4 miljoner kronor kvar i kassan.

"Försäljningen av OP-1 har runt årsskiftet varit lägre än förväntat på grund av problem med produktförsörjningen av en ingående komponent", skriver bolaget i årsredovisningen.

För att täcka upp kapitalbehovet kan Breakit nu berätta att bolaget har stängt en större finansieringsrunda, både i form av en nyemission och ett så kallat konvertibellån – ett lån som kan omvandlas till aktier.

Bakom lånet, som uppgår till 12,6 miljoner kronor, står framför allt bolagets styrelseordförande Anders Halvarsson, mest känd som grundare av e-handelsbolaget Netonnet och styrelseordförande i Ellos. I rundan deltar också klädbolaget Gina Tricots ordförande Paul Frankenius.

Anders Halvarsson lånar ut drygt 4 miljoner kronor och Paul Frankenius, via Frankenius Equity, lånar ut 7,4 miljoner kronor.

Lånet kan konverteras till nya aktier 2019 om pengarna inte har betalas tillbaka.

Förutom konvertibellånet har bolaget även tagit in cirka 6,2 miljoner kronor via en nyemission. Bakom pengarna står bolagets fyra grundare, Jesper Kouthoofd (som tidigare varit med och grundat Acne International), David Möllerstedt (tidigare ljudchef på spelbolaget EA Dice), David Eriksson (tidigare grundare av Fatslice) samt utvecklaren Jens Rudberg.

Jesper Kouthoofd har själv investerat 4 miljoner i rundan. Bolaget värderas nu till 55 miljoner kronor.

Teenage Engineerings grundare och vd Jesper Kouthoofd verkar inte oroas nämnvärt över de röda förlustsiffrorna. I ett SMS kommenterar han Breakits siffror så här:

Läs mer