Sök

Zoomability från Västerås får in Sam Nurmi som storägare

ZoomabilityPingdom

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

Stjärnentreprenören Sam Nurmi har i det tysta klivit in som storägare i Västeråsbolaget Zoomability, kan Breakit avslöja.

Sam Nurmi är fortfarande något av en doldis i den svenska techvärlden, trots att han har grundat digitala bolag som Loopia och Pingdom. Det senare, analysbolaget Pingdom, sålde den tillbakadragne entreprenören till amerikanska Solarwinds för mer än en halv miljard kronor.

Pengarna från försäljningen har han hittills bland annat återinvesterat i den nystartade bokföringsstartupen Dooer, där han arbetar operativt som vd, och Automile, som så sent som i måndags tog in 55 miljoner kronor i riskkapital. 

I Automile, som värderas till 250 miljoner kronor, är han numera näst största ägare med sina 17 procent.

Nu står det klart att Sam Nurmi har genomfört ytterligare en investering under fjolåret. I årsredovisningen av Sam Nurmis privata holdingbolag framgår det att han under året har klivit in som storägare i Västeråsbolaget Zoomability.

Den relativt okända bolaget grundades 2011 och utvecklar och säljer eldrivna enmansfordon för terrängkörning under varumärket Zoom Upphill. Produkterna riktar sig bland annat till personer som inte kan ta sig fram i natur och terräng på egen hand, på grund av exempelvis skador eller sjukdom.

Sam Nurmi äger enligt handlingarna i dagsläget drygt 30 procent av Zoomability, vilket gör honom till bolagets största ägare. Innehavet väderas i sin tur till cirka 8 miljoner kronor.

Det mesta talar för att investeringen skett via köp av befintliga aktier. Bland annat har den tidigare storägaren SustainTech avyttrat sitt aktieinnehav på 12 procent under det gångna året.

Exakt varför Sam Nurmi valt att gå in i bolaget är däremot desto mer oklart. Sam Nurmi har själv avböjt att kommentera affären och Zoomability, som är baserade i Sam Nurmis hemstad Västerås, är osedvanligt fåordiga när Breakit söker kontakt.

"Som alla startups känns det alltid bra att få in nya investerare. För oss är Sam lika viktig som våra andra aktieägare. Varför Sam valde att gå in i bolaget får du fråga honom om", säger Zoomabilitys styrelseordförande Gerard de Geer.

Bolagets nytillträdde vd Jan B Andersson kommenterar:

”Jag har hört talas om honom och det känns bra att ha med honom i bolaget. Men jag har inte träffat honom än."

Zoomability har dock haft det tufft sedan grundandet. I fjol omsatte bolaget förvisso 12,3 miljoner kronor med ett positivt rörelseresultat på 700 000 kronor. Men mellan åren 2012 och 2014 redovisade bolaget rörelseförluster på sammanlagt 8 miljoner kronor.

"Vi har haft det tufft, ja. Men det blir det, när man startar ett enmansbolag från scratch. Vi har inte lika mycket resurser som kanske ett traditionellt fordonsbolag har. Men vi har ändå lyckats sälja över 500 enmansfordon över hela världen och lyckats överleva”, säger Björn Larsson, medgrundare och tidigare vd. 

"Men det har aldrig varit så illa att vi har tänkt att avsluta bolaget. Vi har visat vad produkten går för och sålt den. Sedan har vi gjort nyemissioner vartefter, utvecklat produkten och gjort en till nyemission efter att vi etablerat ett dotterbolag i USA”, säger Björn Larsson. 

Hur framtidsplanerna ser ut vill Zoomability inte kommentera. 

Almi Invest är näst största ägare i bolaget med 20 procent av aktierna. Venture House äger enligt Zoomabilitys årsredovisning 14 procent av bolaget.

Fotnot: Zoomabilitys styrelseordförande är inte miljardären och konstsamlaren med samma namn, Gerard de Geer.

Läs mer