Sök

Spotifys lån allt dyrare när notering dröjer till november 2017

Spotify

TT/Montage

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Spotify arbetar internt mot en börsnotering i New York i november nästa år, uppger källor för Breakit. Det innebär att bolagets lån kommer att bli betydligt dyrare - med start redan i höst.

På onsdagen rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg att den svenska musiktjänsten siktar på en notering andra halvåret 2017.

Uppgifterna bekräftas av Breakits källor, som tillägger att november 2017 är den månad som Spotify siktar på. Huvudnoteringen ska ske i New York.

Att listningen dröjer så pass länge är på sätt och vis logiskt. Spotify gör fortfarande stora förluster. Det brukar fungera helt okej som onoterad startup - men är värre när du ska ta emot den publika aktiemarknadens dom vid varje kvartalsrapport.

Därmed förefaller det rimligt att dra ut på börsdebuten så långt det bara går, för att vinna tid och hinna nå lönsamhet.

Men det är samtidigt betungande för Spotifys ekonomi att noteringen ser ut att dröja över ett år.

Enligt de uppgifter som har läckt ut från bolagets senaste monsterrunda, där Spotify tog ett lån på 8 miljarder, blir de finansiella villkoren tuffare ju längre musikbolaget väntar med börsdebuten.

Spotify har exempelvis gett långivarna en garanti om att konvertera skulden till aktier - till 20 procents rabatt mot noteringskursen. Det gäller dock bara om börsdebuten sker inom ett år från det att lånen gavs ut - det vill säga kring månadsskiftet mars/april 2017.

En notering i november samma år ger investerarna en ännu högre rabatt, närmare bestämt 22,5 procent.

Dessutom kommer Spotifys ränta på lånet, som för närvarande är 5 procent, att öka 1 procentenhet i höst, ytterligare en 1 procentenhet i vår - och ytterligare 1 procentenhet strax före noteringen. Allt detta enligt Wall Street Journals rapportering i slutet av mars.

För ett lån på 8 miljarder kronor innebär varje procentenhet 80 miljoner kronor på årsbasis.

Den största ekonomiska konsekvensen för Spotifys aktieägare är sannolikt den ökade rabatten på noteringskursen. Bara den lär kosta cirka 200 miljoner extra på grund av att börsentrén dragit ut på tiden.

I ett scenario där långivarna konverterar hela det utlånade beloppet, alltså 8 miljarder, till aktier så ger en rabatt på 20 procent ett avdrag om 1,6 miljarder.

Men med en rabatt på 22,5 procent blir avdraget 1,8 miljarder - alltså ett påslag om 200 miljoner kronor på grund av förseningen.

Alla belopp är förstås ungefärliga, men ni fattar poängen: Det är dyrt att låna pengar av amerikanska hedgefonder.

Så hur tänker då Spotify? Det rimliga antagandet är att grundarna tycker att en kostnad på några hundra miljoner är värd att ta, eftersom bolaget då får tid på sig att arbeta upp värderingen med flera miljarder.

Ett lönsamt Spotify lär få en mer angenäm värdering på börsen än ett förlustdrivande företag.

Möjligheten att få upp värderingen ska ställas emot riskerna med att vänta: Finansmarknaden kan försämras kraftigt under tiden och Spotifys ledande marknadsposition kan bli svagare om konkurrenterna hinner ikapp.

Läs mer