Sök

Nicolai Wadström och Bootstraplabs går all in på AI

Bootstraplabs

Nicolai Wadström. Foto: Jon Mauno Pettersson.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Ett skifte som är större än någonting vi har sett i historien. Så beskriver den svenske investeraren Nicolai Wadström den stora snackisen i Silicon Valley just nu – artificiell intelligens. Men nivån i Sverige tycker han är för låg.

Vi har tidigare kunnat berätta att det Silicon Valley-baserade riskkapitalbolaget Bootstraplabs, som bland annat var tidiga investerare i techbolag som presentationsprogrammet Prezi och Angellist, ställt in siktet på svenska entreprenörer som vill ta sig till Silicon Valley.

Bolaget rekryterade exempelvis i fjol ängelinvesteraren Magnus Bergman, som tidigare varit involverade i Truecaller, som en så kallade ”investment partner”. 

När Breakit träffar Nicolai Wadström, svensken bakom Bootstraplabs, i centrala San Francisco förklarar han att svenska bolag fortsatt är attraktiva i ”dalen”. Men att bolaget just nu framför allt fokuserar på en sektor som det kokar om i Silicon Valley – artificiell intelligens.

”Det är en trend globalt skulle jag säga. Alla vi pratar med är intresserade av det och vi kommer snart att stänga en fond som bara riktar sig mot AI. Vi är faktiskt väldigt tidiga på det hela”, säger han.

”Startups i Sverige och Europa har dock inte riktigt kommit upp i en tillräckligt hög nivå i det här segmentet än.”

Exakt hur stor den nya fonden kommer att bli vill Nicolai Wadström inte avslöja. Men bolaget, som har specialiserat sig på att ta europeiska bolag till USA, kommer att investera upp till 4 miljoner kronor i sina portföljbolag. Totalt rör det sig om någontans mellan 30-40 bolag som kommer att få investeringar.

Pengarna planeras komma från kapitalstarka privatpersoner, family offices och företag.

"Vi anordnade förra veckan en AI-konferens, den första någonsin här, och fick hit folk från Nasa, Department of Homeland Security, IBM, Amazon, Facebook och Uber. Och alla de pratar om AI", säger Nicolai Wadström.

Trots att fonden ännu inte har stängts och offentliggjorts har Nicolai Wadström och Bootstraplabs nyligen genomfört en investering.

Bolaget, som heter Qurious.io, har utvecklat ett system som riktar in sig på försäljning via telefon.

”Qurious.io är ett riktigt coolt bolag. Systemet lyssnar i realtid på telefonsamtal och säljsystem och gör om det som sägs till text, som därefter analyseras. Därefter kan systemet tolka vad säljaren säger för att komma till avslut samt kan coacha i realtid. Om du säger ett specifikt ord hela tiden, som datan visar är negativt för säljprocessen, kommer den varna dig.”

”Det är en hyfsat komplicerad grej.”

Som utomstående är det kanske inte helt enkelt att förstå vad artificiell intelligens handlar om. Ibland pratas det om AI i form av robotar som kommer att ta död på mänskligheten, andra gånger kan det handla om enklare varningsfunktioner i nyare bilar.

Enligt Nicolai Wadström kan artificiell intelligens delas in i tre olika kategorier:

  • Artificial Narrow Intelligence, (ANI), vilket kan beskrivas som teknik som kan tolka data och dra slutsatser, men enbart självlärande i begränsad omfattning.
     
  • Artificial General Intelligence, (AGI), vilket kan beskrivas som självlärande och snudd på ”mänsklig” AI. Datorn, eller roboten, kan på egen hand nå nya nivåer av intelligens.
     
  • Artificial Super Intelligence, vilket kan beskrivas som AI som är avsevärt mycket smartare än människan. Exakt hur det kommer att arta sig i framtiden kan man bara spekulera kring.

Det sistnämnda, robotar som är helt självlärande, är en utveckling som bland annat techtänkare som Elon Musk varnat för.

Varningar som man bör ta på allvar, enligt Nicolai Wadström.

”Hoppet från AGI till ASI är faktiskt väldigt väldigt kort. När man har system som lär sig helt själv, då kan det bli rätt scary på riktigt. Och det skulle kunna vara här redan om 5-10 år”, säger han.

"Vi måste verkligen tänka igenom det här. Det är ett skifte som är större än någonting vi har sett i historien. Det kommer vara ett större skifte än hela industriella revolutionen.”

Men borde människor oroa sig över utvecklingen?
”Det kan ta längre tid än fem eller tio år. Men det kommer att hända, och då gäller det att vi har tänkt igenom hur vi ska hantera skiftet. Alla kommer behöva förhålla sig till den här förändringen."

Läs mer