Sök

Riksdagsdebatt: "Spotifys brev är en varningssignal att ta på allvar"

SpotifyPersonaloptionerOptioner

Mikael Damberg, Annie Lööf och Elisabeth Svantesson. Foto: Jessica Gow/TT och Erik Nylander/TT

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Efter Spotifys öppna brev - under tisdagen debatterades startups i riksdagen.

Det är Centerpartiets Annie Lööf som har tagit initiativ till riksdagsdebatten "Förutsättningarna för snabbväxande företaget". Skälet till debatten var det öppna brev som Spotify-grundarna skrev i april.

Näringsminister Mikael Damberg inledde med att konstatera att det svenska techundret inte hade varit möjligt utan den svenska modellen.

“Det är tack vare tryggheten att tänka fritt, att skapa, kreera och göra verklighet av drömmar, där det är okej att misslyckas och där vi ger alla möjligheter att pröva sin lycka, inte minst genom vårt utbildningssystem”, säger han.

Han pekade också på en rad förslag som regeringen lagt för att startups ska kunna växa sig starka. Bland annat ett kompetenslyft i form av satsningar på till exempel universitet och komvux och en omstrukturering av det statliga riskkapitalet.

Men han fick ta emot hård kritik från allianspartierna, som bland annat varnade för att bolag - inte bara Spotify - kan komma att lämna Sverige.

Annie Lööf slog fast att den avgörande faktorn för att Sverige fått en framgångsrik techscen är företagarna själva snarare än den svenska modellen.

“Att entreprenörerna har vågat satsa är den avgörande faktorn”, säger hon.

Hon tog också upp beskattningen av personaloptioner, som en av de viktigaste frågorna för att få svenska startups att stanna kvar.

“Beskattningen av personaloptioner måste förändras. Att få äga en del av företaget är viktigt, det skapar incitament för personal att stanna”.

“Nu har vi ett förslag som Mikael Damberg har möjlighet att förändra, jag hoppas han tar den möjligheten och gör det mindre snävt, så kan vi konkurrera med andra jämbördiga länder. Konkurrensen är stenhård, varje minut pågår en dragkamp om de bästa talangerna”, säger hon.

Även Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson tog upp peronsaloptionerna.

“Det är ett sätt att locka personal, och de skattas hårt i Sverige idag. Vi vill göra det mer förmånligt att ge personaloptioner och är beredda att överväga olika lösningar. Vi kommer alltid ta hänsyn till grundläggande skatterättsliga principer, men vi behöver förändring”, säger hon.

Hon menade också att det inte alls är någon självklarhet att Sverige kommer fortsätta vara ett techunder. 

"Det kan förändras imorgon. Spotifys öppna brev är en varningssignal att ta på största allvar", säger hon.

Mikael Damberg har tidigare sagt att han vill invänta remissvaren innan han kommenterar personaloptionerna, något han återkom till under debatten. 

“Nu är det den förra regeringens utredare som har presenterat ett förslag som ligger på bordet och som alla får titta på. En del debattörer säger att vi kan ha ett amerikanskt skattesystem i Sverige. Det kan man ju ha, men då måste man ha ett amerikanskt välfärdssystem också”, säger han.

Läs mer