Sök

Så många svenskar kämpar för att bli bortglömda av Google

Google

"Rätten att bli glömd" av Google infördes 2014. Foto: Jeff Chiu/TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

I går kunde Breakit berätta om den första Svenska domen kring ”rätten att bli glömd”. Här är den senaste siffran på hur många svenskar som vill bli bortglömda av sökjätten Google.

Tidigare i veckan föll den första svenska domen kring rätten att bli glömd från Google. 

I centrum stod en vd inom byggbranschen, som ville få bort länkar till tidningsartiklar om honom. Men länkarna till artiklar som gjorde gällande att han var en ”skojare”, som dessutom hade kopplingar till Hells angels, blir kvar då tingsrätten i Stockholm gick på Googles linje.

Bygg-vd:n är långt från ensam om att vilja tvätta sitt digitala rykte. 

Google – vars intäkter till stor del kommer från annonsering kopplat till sökningar – tvingades efter en EU-dom 2014 upprätta ett digitalt formulär för den som vill rensa bort sökresultat. 

Hanteringen sköts centralt av ett speciellt team inom Googles europeiska organisation. Vid behov tar specialteamet hjälp av lokal expertis från anställda i det aktuella landet för att avgöra om vissa sökresultat ska försvinna. 

I december 2014 hade Google tagit emot dryga 5.000 ärenden om borttagning av sökresultat i Sverige. Ett år senare, i slutet av 2015 var motsvarande siffra närmare 10.000 ärenden i Sverige enligt Dagens Media. Sverige toppade då ligan bland de nordiska länderna, sett till antal begäranden per capita. 

Sedan dess tycks tillväxten ha mattats av. 

Färsk statistik från Googles transparensrapport visar att företaget fram till dagens datum har tagit emot 11.305 begäranden om borttagning från Sverige fördelat på 42.195 olika webbadresser. 

Av dessa har 41,7 procent plockats bort, enligt Google. Det innebär att nära 15.000 länkar har försvunnit från Googles svenska sökresultat. 

Intresserad av hur Googles process går till? Kolla in alla frågor och svar här.

Läs mer