Sök

Efter Trustbuddykraschen – nu dör Lendlink

TrustbuddyLendlink

T.v. Fredrik Tham. Foto: Pressbild.

Breakit

Breakit

Lendlink skulle revolutionera marknaden, med lån mellan privatpersoner. Nu skrotas bolaget – efter att Trustbuddyhärvan gjort det omöjligt att få in mer pengar.

”Låneindustrin står inför en revolution världen över genom så kallade peer-to-peer lån”, hette det när utmanaren Lendlink lanserades i augusti i fjol. 

Nu, inte ens ett år senare, står det klart att Lendlink tvingas lägga ned. 

”Lendlink har avvecklat sin aktiva P2P verksamhet och förmedlar inte längre lån”, uppger bolaget på sin sajt.

Bakgrunden är att investerarna blivit misstänksamma mot hela peer-to-peer-sektorn, efter den uppmärksammade härvan i Trustbuddy. Det har även blivit allt svårare att ragga kunder till idéen om lån privatpersoner emellan.

”Trustbuddy förändrade helt vår värld. Över en natt förändrades dialogen med både investerare och långivare. Alla blev plötsligt väldigt försiktiga”, säger Fredrik Tham, en av Lendlinks grundare. 

I tisdags fick Lendlinks kunder beskedet. Det innebär även med all sannolikhet att de 8 miljoner kronor som privata investerare gått in med i Lendlink går upp i rök.

”Det kommer inte bli mycket pengar över till aktieägarna. De pengarna som är kvar kommer i princip användas till att fullfölja ingångna avtal med långivarna”, säger Fredrik Tham. 

Han försäkrar att Lendlinks kunder, varken långivare eller låntagare, kommer att drabbas finansiellt. Lendlink jobbar just nu hårt för att kunna föra över lånen till en annan spelare. 

”Vi tittar just nu på möjligheten att flytta lånestocken till någon annan aktör alternativt att vi löser in lånen på ett schysst sätt”, säger Fredrik Tham och fortsätter:

”Ingen som lånat ut några pengar kommer att förlora några pengar. Vi ska stänga ner verksamheten på ett snyggt och prydligt sätt, det kan jag lova”.

Fredrik Tham vill dock inte uppge hur mycket pengar som finns i de lån mellan privatpersoner som Lendlink har förmedlat.

Efter den stora Trustbyddyhärvan inledde Finansinspektionen en granskning mot fem företag på den svenska marknaden för peer-to-peer-lån: Lendify, Sparlån, Savelend, P2P Sverige och just Lendlink.

”Med det facit vi har nu från Trustbuddy så kommer vi att titta närmare även på dessa fem bolag”, sade Johan Terfelt, rättschef på Finansinspektionen då till Breakit.

Finansinspektionen bekräftar nu för Breakit att Lendlink nyligen återkallade sin ansökan om tillstånd för att tillhandahålla betaltjänster. Det skedde på egen begäran, och inte efter någon åtgärd från Finansinspektionen.

”Vi har arbetat med att pröva deras ansökan, men Lendlink valde att återkalla den självmant”, säger Roger Jacobsson, enhetschef på enheten för uppföranderätt på Finansinspektionen.

Hur långt hade ni kommit i er prövning?

”Det kan jag inte uttala mig om”.

Lendlinks verksamhet har skötts av sju anställda, samt ett antal konsulter. Trots att Trustbuddy inte påverkade Lendlink direkt skulle den omskrivna härvan bli dödsstöden för Lendlink, som var beroende av nytt riskkapital för att driva verksamheten. Lendlink sökte aktivt finansiering, men misslyckades.

”Vi smög igång verksamheten förra sommaren och skulle just börja växla upp verksamheten när Trustbuddy smällde. Efter det fick vi gå runt både till investerare och långivare och förklara vad de hållit på med”, säger Fredrik Tham. 

Finansinspektionens granskning blev ytterligare lök på laxen i relationen med potentiella investerare. 

”Ännu värre blev det när Finansinspektionen gick ut och sa att de skulle granska oss och de andra aktörerna. Vi hade verkligen inte att dölja men  då blev folk ännu mer osäkra”, säger Fredrik Tham.

ERIK WISTERBERG

Läs mer