Sök

EU-kommissionen kan ge Google böter på 60 miljarder kronor

GoogleAndroidGoogle Play

Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Sökjätten kan bötläggas med upp till tio procent av den globala omsättningen för att missbruka sin dominerande ställning inom mobila operativsystem.

Det rapporterar Sveriges Radio.

I ett år har EU-kommisionen granskat Googles särställning med operativsystemet Android. Den amerikanska sökjätten har över 80 procent av den globala marknaden för mobila operativsystem. På andra plats är Apple med närmare 18 procent av den globala marknaden.

Idag meddelade konkurrenskommissionären Margrethe Vestager att kommissionen nu formellt anklagar Google för att ställa orimliga krav på bolagen som använder sig av Android.

Androids källkod är öppen, i likhet med till exempel Linux, men då följer även Googles egna appar med. Det innefattar bland annat sökjättens appbutik, webbläsare och sökfunktionen.

“Google lägger omotiverade krav på tillverkare och operatörer och effekten är stor för användarna eftersom att hälften av internettrafiken i dag sker via en mobil och den siffran växer”, säger Margrethe Vestager till Sveriges Radio.

Kraven Google ställer går i korthet ut på att leverantörerna inte kan plocka valfritt bland Googles egna appar till sin egen version av operativsystemet. Apparna kommer i grupper så ska man ha en specifik app kan det följa med två till på grund av Googles licensavtal. Av ett blogginlägg från Google framgår det dock att det är valfritt för mobiltillverkarna att använda Googles apputbud som standard.

EU-kommissionen hävdar ändå att bolaget hindrar andra sökmotor- och webbläsarbolag att slå sig in på grund av sina avtal.

I sitt blogginlägg hävdar dock Google att de har byggt operativsystemet för att ge så stor valfrihet som möjligt.

“Vi tar [kommissionens] oro på allvar men vi tror samtidigt att vår affärsmodell håller tillverkarnas kostnader låga och flexibiliteten hög, samtidigt som det ger konsumenterna en kontroll över sina mobila enheter som saknar motstycke.”

Läs mer