Sök

Cind tar in miljoner för att mäta timmer med teknologi från Saab

Almi InvestCind

Leif Erlandsson och Saab-missilen Bamse RBS23. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Saab-avknoppningen Cind använder avancerad 3D-kamerateknik för att göra mer exakta mätningar av timmerstockar. Nu utökar de kassan med ett gäng miljoner.

Linköpingsbolaget Cind är resultatet av Saabs satsning för att kommersialisera delar av den tunga teknik som utvecklas inom storbolaget. Idén bygger på teknik som Saab har använt för att på extremt kort tid scanna av objekt framför missiler.

“Vi använder oss av steroekamerateknik för att mäta storleken på timmerstockar väldigt exakt. Det handlar om att vi får bilder med till exempel 10 miljoner bildpunkter i tre dimensioner. Då ser vi vet exakt hur stora stockarna är och vad de har för form. Sedan kan vi sätta ett mycket mer exakt värde på dem, eller styra en process så att kunden kan få ut så mycket värde som möjligt av varje stock”, säger Leif Erlandsson, som är vd på det helt nya bolaget.

Leif Erlandsson är en riktig startupveteran i Linköping och aktiv som affärsängel. Han har bland annat investerat i drönarbolaget Intuitive Aerial, och säljverktyget Bidrik. Han har även varit vd för drönarbolaget Cybaero och varit affärscoach på inkubatorn Lead.

Men nu drar Leif Erlandsson alltså igång ett helt nytt bolag tillsammans med Saab Ventures. Redan innan det fanns ett faktiskt bolag hade han samlat på sig ordrar till ett värde av över 6 miljoner kronor.

“Vi sade till kunderna att vi har en teknik för att mäta exakt hur mycket som ligger på bilarna men vi kommer inte starta bolaget förrän vi har en handfull beställningar”, säger Leif Erlandsson.

Nu har bolaget inte bara ordrarna på plats utan har tagit in ytterligare kapital för att driva upp bolaget. Förutom Leif Erlandsson själv och Saab Ventures har även bolagets teknikchef Anders Nyberg, det italienska skogsindustribolaget Microtec och Almi Invest gått in i bolaget tillsammans med en rad affärsänglar från ängelnätverket East Sweden Tillväxtkapital (Est).

Exakt hur mycket pengar det handlar om vill inte Leif Erlandsson avslöja men säger att det är en lite större runda än vad som är vanligt i regionen. Est investerar i vanliga fall från 1 miljon kronor upp till 10 miljoner kronor så man kan gissa att kapitalrundan ligger någonstans i över delen av det spannet.

Till en början hyr bolaget ut mätanläggningar till skogsbolag. I framtiden menar dock Leif Erlandsson att det finns betydligt fler tillämpningsområden för tekniken.

“Vi börjar med skogsindustrin och logistikbranschen, sedan får vi se vart vi hamnar. Tekniken kan egentligen användas för alla former av storleksmätningar och kontroller. Det kan vara både kvalitetsgranskning, styra en process eller sätta ett värde på ett material. Jag tror inte vi har hittat den bästa användningen än.”

Läs mer